Na kojoj ruci se nosi burma je često pitanje koje postavljaju mladi parovi. Iako se mnogima čini da ovaj detalj nije bitan, on nikako nije zanemarljiv.

Kod različitih naroda nošenje burme se razlikuje, ali i nošenje vereničkog prstena, a u narednom tekstu saznaćete na kojoj ruci se nosi burma kod katolika, a na kojoj kod pravoslavaca. Pored toga, istražićemo i tradiciju i poreklo običaja nošenja burmi, koji se praktikuje u skoro čitavom svetu.

dve burme na drvenom stolu

Nošenje burme – istorija i različite tradicije

Nošenje burme i njene tradicije sežu čak do drevnog Egipta, a tada su parovi razmenjivali prstenje koje je bilo ispleteno od trske ili nekog drugog prirodnog materijala. 

Nakit za venčanje se od tada dosta promenio. Prve burme koje su se nosile u Egiptu, pravile su se od kovanog gvožđa, dok se zlatne burme prvi put izrađuju tek u 19. veku.

Egipćani su verovali da je ovakav prsten, znak večne ljubavi i privrženosti, jer prsten zbog svog kružnog oblika nema ni početak ni kraj. Kasnije su Rimljani usvojili tradiciju razmene prstenja u toku ceremonije venčanja, a potom se nošenje burme proširilo Evropom, ali i ostatkom sveta.

20. vek je prekretnica običaja kakvih ih poznajemo danas. Naime, tada je postalo rasprostranjeno da muškarac prvo daruje verenički prsten svojoj izabranici, a zatim zajedno biraju burme, koje nose oba supružnika nakon venčanja.

Nošenje burmi kod različitih naroda

Naravno, svaki kutak sveta se razlikuje po nošenju burme, a ovo su samo neke intersantne države koje smo izdvojili:

U zapadnoj kulturi, burma se nosi na levoj ruci, na domalom prstu. Ako se pitate na kojoj ruci se nosi burma kod katolika – odgovor je isti. Ova tradicija verovatno potiče od one stare egipatske, a veruje se da je domali prst leve ruke direktno povezan sa srcem, odnosno “ljubavnom venom” ili kako se ona još naziva na latinskom jeziku – vena amoris.

Prva razlika u nošenju burmi pojavila se između katoličkih i pravoslavnih verovanja. Dok su burme najpre nosile samo žene, tokom 16. i 17. veka se prvi put pojavljuju burme koje se nose u paru.

Kada je u pitanju Indija, burme se obično ne razmenjuju u toku ceremonije venčanja. Umesto toga, parovi razmenjuju drugi nakit kao što su ogrlice i narukvice. Međutim, u nekim predelima Indije, budući mladoženja može da pokloni prsten svojoj budućoj supruzi u toku ceremonije veridbe. Ovo predstavlja simbol njihove ljubavi i privrženosti.

Kod Jevreja, burma se obično nosi na kažiprstu desne ruke. Ova tradicija seže do drevnih vremena kada su Jevrejke nosile prsten na ovaj način kako bi drugima dale do znanja da su udate.

U Kineskoj kulturi, burma se često nosi na domalom prstu leve ruke, ali za razliku od zapadne kulture, oni svoje burme često izrađuju od platine. Pored toga, mnogi Kinezi uopšte ne nose prsten na ruci, već na ogrlici oko vrata.

Grci svoje burme radije nose na desnoj ruci, nego na levoj. Ova tradicija seže do davnih vremena kada se verovalo da je desna ruka aktivna, a za levu se mislilo da je pasivna.

Na kojoj ruci se nosi burma – nošenje burme u Srbiji?

U našoj kulturi, burme se nose na domalom prstu desne ruke. 

Ova tradicija ima korene u pravoslavnoj veri, a prema njoj desna ruka je ona koja blagosilja i ima simboliku snage. Sa druge strane, smatra se da je leva ruka slaba i povezana je sa grehom.

Zato Srbi nose burmu na desnoj ruci kao simbol snage bračnog para i njihove posvećenosti, ali i posvećenosti veri.

Verenički prsten se prema tradiciji prvo nosi na desnoj ruci, kako bi “čuvao” mesto za burmu. Nakon venčanja, burma se stavlja na domali prst desne ruke, a verenički prsten se premešta domali prst leve ruke.

mlada i mladoženja nose burme

Zašto se burma nosi na desnoj ruci?

Kao što smo već rekli, različiti narodi nose burme na razne načine, ali postoji nekoliko razloga zašto npr. Srbi i Grci nose burme na ovaj način.

  • Religiozni razlozi –  Neke veroispovesti kao što je pravoslavlje, govore da je adekvatnije nositi venčani prsten na desnoj ruci. Smatra se da je desna ruka “sveta”, a leva ruka je povezana sa negativnim verovanjima. Zato se burma nosi na desnoj ruci, kao sveti simbol braka između muškarca i žene.
  • Kulturni razlozi –  U nekim kulturama, baš kao što je srpska i grčka, burma se nosi na desnoj ruci jer je ona simbol snage i moći. Ove kulture smatraju da je desna ruka dominantnija i aktivnija od leve, tako da prsten na ovoj ruci simbolizuje snagu i privrženost supružnika.
    Na primer, u Indiji, leva ruka se smatra nečistom, a u nekim delovima Afrike, desna ruka je “dobra”, dok se leva asocira sa lošom srećom.
  • Istorijski razlozi –  U srednjovekovnoj Evropi, na desnu ruku se gledalo kao na onu koja predstavlja plemstvo i čast, pa je ona bila “bolja” ruka.

Na kojoj ruci se nosi burma kod katolika?

Kao što smo već rekli, katolici obično nose burmu na levoj ruci, jer je to uobičajena praksa u zapadnim državama. Razlog za ovu tradiciju je upravo ona vena za koju se mislilo da vodi direktno do srca.

Iako nošenje burme nije sakrament u katoličkoj tradiciji, one su uobičajen i važan simbol posvećenosti supružnika jedno drugom. U nekim katoličkim svadbenim ceremonijama razmenu prstenja prati molitva ili blagoslov, a prstenje blagosilja sveštenik ili đakon.

Naravno, ova tradicija može varirati od države do države, iako je leva ruka najčešća za nošenje burme. Na primer, u nekim katoličkim zemljama kao što su Španija i Italija, nije neuobičajeno da se burma nosi na desnoj ruci.

Tradicija nošenja burmi na levoj ili desnoj ruci evoluirala je tokom vremena, pod uticajem različitih kulturnih i verskih delovanja. Bez obzira na šta se odlučite, to je lična odluka koja odražava vrednosti i uverenja para koji ga nosi. Ako ste u potrazi za zadivljujućim venčanim prstenom koji oličava vašu jedinstvenu ljubavnu priču, pozivamo vas da istražite prelepu kolekciju nakita u Personal zlatari i zasigurno ćete pronaći savršene burme, koje će biti simbol vaše posvećenosti i učiniti da vaša ljubavna priča traje zauvek.