Pre određivanja kamena koji će najlepše pristajati vašem karakteru i stilu, važno je da znate svojstva dragog kamenja i kako prepoznati najkvalitetnije komade. Te informacije donosimo u tekstu koji je pred Vama.

Uz odabir najlepšeg nakita kojim ćete obeležiti posebne prilike ili darivati drage osobe, neizbežno je i malo istraživati o njihovim svojstvima i šta je to što čini dragi kamen vrhunske obrade i kvaliteta. Od prelamanja svetlosti, do težine, boje i retkosti, mnogi faktori ulaze u finalnu računicu lepote i kvaliteta. Saznajte sve o tome pre nego što se upustite u kupovinu dragocenosti koje će vam trajati čitavog života.

Razlika između dragog i poludragog kamenja

Klasifikacija dragog i poludragog kamenja je složen proces, i osim retkosti i kvaliteta kamena u finalnu računicu ulazi i specifični dizajn i obrada. Na primer, dijamanti važe za najskuplje, ali možda će vam se dopasti poludragi kamen za vaš verenički prsten – neki poseban i redak komad fantastične boje i strukture, koji nije tako čest u juvelirstvu.

Veoma mali procenat kamenja zapravo ima titulu dragog – tu su: dijamanti, rubini, safiri, smaragdi.

Svi ostali spadaju u poludrago kamenje, bez obzira na to što su neki polu – dragi kamenovi skuplji, ređi i vredniji i od dijamanata.

Drago kamenje – šta ga čini posebnim?

Ljudi se ukrašavaju od davnina, i toliko i traje potraga za najlepšim, najređim i najkvalitetnijim komadima. Tu spada drago kamenje: skupoceno, vredno i koje se prenosi u porodici kroz generacije.

Dijamanti

Dijamanti su najskuplje i najtvrđe drago kamenje, i mogu ih iseći samo drugi dijamanti – zato se preporučuje da ih odvojeno čuvate. Tako tvrdi i otporni, a opet neverovatno lepi, simbolizuju večitu ljubav između parova

Nekada su najtraženiji bili beli, odnosno prozračni dijamanti, ali najdragoceniji su dijamanti u boji – izuzetno retki u prirodi, i dolaze u nijansama crvene, ružičaste i plave boje.

Kvalitet dijamanata (i drugog dragog kamenja) se određuje preko karata, a ovako možete sami proveriti da li je u pitanju pravi dijamant:

  • zamagljivanje: kako dijamanti odlično provode toplotu, kada ih zamaglite dahom trebalo bi da se momentalno raščiste;
  • prozirnost: postavite dijamant preko pisanog teksta; ako je tekst čitljiv, možda nije u pitanju pravi dijamant;
  • oštećivanje: pomenuli smo čvrstinu dijamanata – ako je pravi, nećete moći da ga izgrebete drugim prirodnim materijalom do samog dijamanta.

Kako ne biste morali sami da ispitujete, budite sigurni i kupite dijamante u pouzdanoj juvelirnici.

Rubini

Rubini su čuveni po svojoj jarko crvenoj boji; rubini takve boje su najtraženiji i najkvalitetniji, a nijanse variraju od narandžasto – crvene do purpurno – crvene. Mogu se iseći samo drugim rubinima ili dijamantima, tako da ćete znati da nije pravi ako se lako ošteti.

Safiri

Kao i svaki kamen iz prirode, ovi prelepi plavi dragulji – safiri – imaće male nesavršenosti u svom sastavu: ako ih nađete pod lupom, verovatno su pravi. Veštački se obično prave od stakla, i u njima ćete pronaći mehuriće. Kada je u pitanju reflektovanje svetlosti, pravi safir će reflektovati samo sopstvenu boju.

Smaragdi

Najlepše nijanse zelene boje nazivaju se smaragdno – zelene: ovaj blistavi kamen je neznatno nehomogene strukture, koja se vidi golim okom. Ako nema apsolutno nikakvih vidljivih mana, smaragd možda nije pravi.

Poput dijamanata i ostalog dragog kamenja, test sa dahom i zamagljivanjem će vam sugerisati da li je kamen pravi – ako jeste, magla će se gotovo odmah raščistiti.

Šta nam govori karat?

Jedinica za težinu dijamanata je karat (ct) – koja se deli na 100, pa je najmanja jedinica 0,01 karat, mada se za sitnije dijamante koristi i jedinica od 0,005 karata.

Jedan karat ima 0,2 grama, i što je dijamant teži, to je skupoceniji.

Poludrago kamenje

U poludrago kamenje spada mnoštvo lepih i dragocenih minerala, od kojih su neki izuzetno retki i posebni – dolaze u hiljadama različitih kombinacija boja, i svaki je poput otiska prsta.

Tako pri odabiru poludragog kamena možete biti sigurni da kamen koji ste odabrali imate samo Vi, i niko drugi.

Tanzanit je primer jedinstvenog kamena, koji se nalazi na samo jednoj lokaciji, u Tanzaniji, i u jednom kamenu se pod različitim uglovima može naći više boja, a najtraženija je plava varijanta sa ljubičastim prelivima po ivici.

Akvamarin je takođe veoma tražen, zahvaljujući elegantnoj plavoj boji; u porodici akvamarina izdvaja se i izuzetno redak, nežno roze Morganit.

Kada je u pitanju poludrago kamenje, Ametist je među najpopularnijima: ljubičasti kamen koji krasi najlepše komade nakita i divno ide uz bele plemenite metale.

Najlepše, autentične dragulje ćete pronaći u Zlatari Personal – budite sigurni da su u pitanju komadi vrhunskog kvaliteta, i dopustite da budemo deo Vašeg posebnog dana.