Tanzanit je veoma jedinstven poludragi kamen, otkriven u 20. veku u afričkoj zemlji Tanzaniji, koja je i njegovo jedino nalazište. Najveća specifičnost ovog dragulja ogleda se u njegovoj boji, koja može varirati od plave pa sve do tamno ljubičaste. 

Čest je izbor prilikom izrade nakita, pre svega vereničkog prstenja, minđuša ili ogrlica.

Saznajte više o poreklu ovog dragog kamena, njegovim karakteristima i verovanjima koje se vezuju za njegovo značenje. Takođe, u nastavku teksta pročitajte i na koji način se održava lepota ovog kamena, kao i uz koji nakit se najviše uklapa.

Plavi tanzanit kametn.

Karakteristike Tanzanita

  • Mineral: Zoisit
  • Hemijska oznaka: CA2Al3(SiO4)3(OH) 
  • Boja: Plava
  • Čvrstoća: 6-7 (po Mohsovoj skali)

Tanzanit je poludragi kamen koji je prvi put otkriven 1967. godine u brdima Mererani na severu Tanzanije. Ovaj dragulj je veoma redak, i jedino mesto na svetu gde se može naći jeste upravo aftička država Tanzanija, samim tim ovo je i jedan od najtraženijih dragih kamena na svetu sa vrlo ograničenim količinama. 

Kamen Tanzanit (Tanzanite) formiran je milionima godina u stenama schists, gneisses and quartzites. Isprva je dobio naiv plavi zoisit, međutim ime mu je promenjeno ubrzo nakon što su shvatili da zvuči kao engleska reč ‘suicide’ – samoubistvo.

Tanzanit je slavljen kao dragulj 20. veka. Eksperti za drago kamenje su potpuno ostali bez teksta, kada su im prikazani prvi tamnoplavi kristali. Cenjen je najviše zbog svoje neobične plavo-ljubičaste boje, koja može varirati čak od svetlo plave pa do duboke ljubičaste. Tanzanit je varijetet minerala zoisita, koji predstavlja kalcijum-aluminijum-silikat. Uobičajena nijansa tanzanita je plavo-ljubičasta. Relativno je mekan u poređenju sa drugim draguljima, sa tvrdoćom od 6,5 na Mohsovoj skali, što ga čini podložnijim ogrebotinama i lomljenju.

Tanzanit kamen – poreklo i nalazišta

Tanzanit se nalazi isključivo u brdima Mererani na severu Tanzanije. Oblast gde se nalazi Tanzanit je relativno mala, a snabdevanje tanzanitom je ograničeno. 

Tanzanijska vlada je uvela stroge propise o rudarstvu tanzanita kako bi zaštitila životnu sredinu i osigurala da lokalno stanovništvo ima koristi od rudarske industrije.
Rudarstvo tanzanita se obavlja tradicionalnim metodama, pri čemu rudari duboko kopaju u zemlju u potrazi za draguljima. Proces rudarenja je radno intenzivan i često opasan, pri čemu rudari koriste ručne alate za izvlačenje tanzanita iz zemlje.

Kako prepoznati Tanzanit?

Specifično za Tanzanit (Tanzanite) je pojava više boja u jednom kamenu. Zavisno od ugla iz kojeg se gleda, javlja se u plavoj, ljubičastoj ili sivoj, braon i, pa čak i žutoj nijansi, često može imati morsko plavu nijansu, pa čak i boju lavande. iz tog razloga se ugao pod kojim se brusi i seče pažljivo bira, kako bi se dobila njegova prepoznatljiva plava ili ljubčasta nijansa. 

Njegova specifično plava nijansa jasno dolazi do izražaja čak i pored plavog safira. Boja tanzanita može se unaprediti postupkom toplotne obrade, što je uobičajena praksa u industriji dragog kamenja i izrade nakita, a posebno karakeristično za kamen tanzanit jeste da se nakon obrade na njemu najčešće prepoznaju do dve boje.Kvalitet tanzanita određuje se njegovom bojom, čistoćom i karatnom težinom. Najželjeniji kameni tanzanita su oni sa dubokom plavo-ljubičastom bojom, ili plavi sa uokvirenom svetloljubičastom nijansom. Najkvalitetniji su oni sa visokom čistoćom i velikom karatnom težinom.

Oglica sa tanzanitom na modelu za nakit.

Značenja tanzanita i verovanja o ovom kamenu

Tanzanit je simbol besprekorne, ali i neobične elegancije. Kristal tanzanit vezuje za sebe verovanja da se radi o kamenu koji donosi smirenost i saosećanje, i da stoga predstavlja čest odabir prilikom meditacije. 
Svom nosiocu daje samopouzdanje, doprinosi izražavanju individualnosti i donosi inspiraciju. Njegova safirno-plava boja vezuje ga i za lojalnost, kreativnost, iskrenost, mudrost i poštovanje.

Održavanje Tanzanit poludragog kamena

S obzirom na njegovu ne preteranu čvrstoću, ovaj kamen, ali i nakit od tanzanita treba štititi od jakih udaraca. Takođe, ne bi smeo da se izlaže visokim temperaturama, kako bi se izbegla njegova oštećenja.

Prilikom mešanja sa ostalim dragim kamenjem, važno je voditi računa o postavljanju, ovde se pre svega misli na nakit, i kombinaciju različitih materijala izrade i dragulja, kako bi se izbegle ogrebotine i oštećenja. Iako je veoma osetljiv, tanzanit je veoma čest izbor kada je nakit u pitanju, posebnu dozu eleganciju daće svakoj narukvici, prstenju, minđušama ili ogrlici.

Takođe, tanzanit je osetljiv na pritisak i ima malu otpornost, stoga nije preporučljivo čistiti ga ultrazvučnim čistačima, koje najčešće koriste zlatari u obradi nakita. 

Uobičajeno je mišljenje da se kamen tanzanit najčešće čisti mlakom vodom, u koju je potrebno potopiti ga preko noći, čak i kada je nakit u pitanju, ali svakako savetujemo da se uvek prvo konsultujete sa svojim juvelirom, u zavisnosti od kojih je još materijala konkretni komad nakita izrađen.

Uz koje komade nakita se tanzanit najbolje uklapa?

Nakit sa tanzanitom najčešće biraju samostalne dame, pune samopouzdanja.

Tanzanit je popularan kao deo nakita najviše zbog svoje specifične boje, ali i retkosti i jedinstvenosti. 

Najčešće se koristi za izradu prstenja, minđuša i ogrlica, a neretko je uparen sa klasičnim dijamantima, koji na poseban način upotpunjuju njegovu neobičnu plavo-ljubičastu nijanasu. Njegove predivne boje se sjajno kombinuju bilo sa nakitom od belog zlata, roze zlata ili žutog zlata.

Veoma čest izbor kada je verenički prsten u pitanju je upravo poludragi kamen tanzanit.U Personalovoj bogatoj ponudi pronaći ćete pregršt interesantnih modela koje krasi upravo ovaj kamen. Retke su dame koje su ravnodušne na plavetnilo ovog malog dragulja, koji je naša preporuka za sve dame istančanog ukusa.