Prema definiciji, nakit britanskog monarha predstavlja tijare, ogrlice, minđuše i broševe koji su deo i njihovih privatnih kolekcija. Kao što znate, sadašnji monarh Ujedinjenog Kraljevstva je Elizabeta II, a kad je u pitanju nakit koji poseduje i nosi, postoji niz pravila koja mora da ispoštuje. Tako na primer, za svoje krunisanje 1953. godine je nosila krunu Svetog Edvardsa, a za prvo godišnje zasedanje Parlamenta uvek nosi Imperijalnu državnu krunu.

Prema tradiciji, kraljevski dragulji nikad ne napuštaju Englesku, zbog čega, kad se kraljica sprema da napusti zemlju, nosi isključivo jednu ili više tijara iz svoje privatne kolekcije. Pored prelepih tijara, kraljica u svom posedu ima predivnu selekciju ogrlica, minđuša i broševa koje će nositi kad god prisustvuje zvaničnim događajima ili drugim aktivnostima. Ako ste oduvek želeli da zavirite u kraljevsku riznicu i vidite šta se sve tamo nalazi, u nastavku teksta možete saznati pojedinosti o određenim komadima nakita iz kraljičine lične kolekcije.

Državna dijadema Džordža IV

Ova dijadema je napravljena 1820. godine povodom krunisanja kralja Džordža IV. Uključuje 1333 dijamanta, uključujući i žuti dijamant od 4 karata, 169 bisera, dok se na kružnoj osnovi dijademe smenjuju krstovi sa floralnim dizajnom koji uključuje ruže, čkalj i detelinu, kao simbole Engleske, Škotske i Irske.

Dijademu je kasnije nosila kraljica Adelaida, supruga monarha Vilijama IV. Nakon nje, dijademu je nasledila kraljica Viktorija 1837. godine, i nosila ju je za vreme svog krunisanja tokom završne ceremonije u Vestminsterskoj opatiji. Nakon njene smrti 1901, dijademu je na krunisanju nosila kraljica Elizabeta II, za vreme svečane procesije od Bakingemske palate do Vestminsterske opatije, a sad se nalazi u kraljičinoj privatnoj kolekciji. Ovu dijademu sigurno lako prepoznajete budući da ste je možda videti na poštanskim markama sa kraljičinim likom i engleskim kovanicama, a takođe je i dalje nosi jednom godišnje tokom procesije od Bakingemske palate do Parlamenta.

Tijara “Devojke Velike Britanije i Irske” kraljice Meri

1893. godine ova tijara je bila poklonjena princezi Viktoriji Meri od Teka za vreme njene udaje za vojvodu od Jorka, odnosno budućeg kralja Džordža. Sredstva za tijaru su privatno skupljena i poklonjena su u ime devojaka Velike Britanije i Irske kao dar za buduću kraljicu Meri. To je i razlog zašto se tijara tako zove.

Tijara je kružnog oblika i sa dijamantima u ležištima od zlata i srebra. Originalno je ova tijara imala 14 velikih orijentalnih bisera na svakom vrhu, a onda je 1914. godine kraljica rešila da bisere zameni sa 13 dijamanata. Ova tijara se takođe može nositi kao čoker ogrlica, dok je kraljica Elizabeta II viđena u brojnim prilikama kako nosi ovu tijaru, kao i na papirnom novcu i kovanicama Velike Britanije.

Tijara velike vojvotkinje Vladimir

Velika vojvotkinja Vladimir, Marija Pavlovna, je bila žena velikog vojvode Vladimira Aleksandroviča i tetka cara Nikolaja II od Rusije. Tijara je napravljena posebno za nju 1874. godine od strane ruskih kraljevskih juvelira. Ova tijara je polukružnog oblika pri čemu je čini 15 isprepletanih krugova optočenih dijamantima, dijamantska traka koja obuhvata vrhove krugova, sa biserima u obliku kapljica i dijamantima umetnutim u svaki od krugova.

Sa početkom ruske revolucije 1917. godine, mnogi članovi ruske kraljevske porodice, uključujući i veliku vojvotkinju, su morali da napuste zemlju, pri čemu je veliki broj predivnih komada nakita ostalo skriveno u tajnom sefu u palati. Nažalost, kao što vam je verovatno poznato, ova revolucija se završila ubistvom cara Nikolaja od strane Boljševika, a velika vojvotkinja je ostala da živi u izgnanstvu. Njen nakit je na kraju prokrijumčaren od strane britanskog diplomate i vraćen u njen posed.

Nakon njene smrti, tijara je bila u jako lošem stanju i bile su joj potrebne brojne prepravke, što su na kraju uradili Garrard, kraljevski juveliri, a kraljica Meri je odlučila da originalne biserne kapljice zameni sa čuvenim Kembridžskim smaragdima. Nakon smrti kraljice, tijara je pripala njenoj unuci Elizabeti II.

Kraljica je viđena u mnogim prilikama kako nosi ovu izuzetno prilagodljivu tijaru, nekad sa originalnim biserima, nekad sa smaragdima, a nekad bez privezaka uopšte.

Safirni broš princa Alberta

Dan pre venčanja 1840. godine, princ Albert je poklonio kraljici Viktoriji predivan broš optočen safirom i dijamantima. Centralni kamen predstavlja veliki duguljasti safir okružen sa 12 okruglih dijamanata u zlatnom okviru. Čistoća safira nikad nije potvrđena, ali pretpostavlja se da je negde između 20 i 30 karata.

Nakon smrti princa Alberta 1861. godine, broš je bio od posebne sentimentalne vrednosti za kraljicu Viktoriju, pa ga je često nosila tokom svog dugog života. Nakon njene smrti 1901. godine, ovaj broš je prešao u posed britanske Krune, i nosili ga svi monarsi od tada, uključujući i kraljicu Elizabetu II.

Kalinan Dijamant

Ovaj dijamant je pronađen u južnoj Africi i predstavljen kralju Edvradu VII za njegov rođendan. Od ovog velikog primerka je izbrušeno nekoliko manjih, od kojih su dva najpoznatiji dijamanti u obliku kruške, ili Kalinan III, i dijamant u obliku kvadrata, Kalinan IV. Kraljica Meri je tražila da se od ova dva dijamanta napravi broš, a nakon njene smrti većina njenog nakita, uključujući i ovaj broš, je prešla kraljici Elizabeti II.

Poznato je da ovaj broš može da bude jako težak za nošenje, pa ga je zbog toga kraljica nosila samo u posebnim prilikama, a poslednji put je to bilo za njen dijamantski jubilej 2013. godine. Ovaj prelepi broš ima veliku istorijsku vrednost i smatra se jednim od najvrednijih komada u kraljičinoj privatnoj kolekciji.

Naravno, kraljičina kolekcija uključuje i veliki broj kruna i drugih predivnih komada nakita, ali mi smo se potrudili da vam predstavimo neke od najlepših i najčuvenijih primeraka, čija istorija sama za sebe svedoči o njihovoj vrednosti. Ako ste zaljubljeni u nakit koji uvek i u svakoj prilici može da vas učini da se osećate kraljevski, kao što je recimo vereničko prstenje dostojno nasleđa Ledi D, u našoj zlatari možete naći veliki broj komada koji mogu da vas transformišu baš na ovaj način!