Ako ste u potrazi za savršenim dijamantskim prstenom ili nakitom, sigurno ste primetili da se u govoru i na internet koriste dva različita izraza: dijamant i brilijant.

Dijamant i brilijant su dva dragocena kamena koji se često koriste u izradi nakita, ali njihova osnovna razlika leži u načinu sečenja. Dijamant je sirovi dragi kamen koji zahteva fino obrađivanje kako bi postao brilijant. Brilijant se seče na specifičan način koji je poznat još od 1910. godine. Pojam „brilijant“ potiče iz francuskog jezika i označava nešto što je sjajno ili iskričavo.

Kada svetlost pada na brilijant, ona se optimalno reflektuje, otkrivajući njegov puni sjaj. Brilijant je poznat po tome što je najsjajniji dragi kamen, a kada ga osvetlite, svetlost se preliva preko njegovih kristala otkrivajući bogat spektar boja i nijansi.

Brilijant je zapravo samo jedan od oblika brušenja dijamanta, i to je najpopularniji oblik. Dakle, iako se često koriste oba termina, dijamant i brilijant zapravo predstavljaju istu vrstu dragog kamena. Brilijant je samo dijamant koji je pažljivo izbrusen na određeni način kako bi postigao svoj karakterističan sjaj i blistavost. Dakle, kad čujete o dijamantu ili brilijantu, zapravo se radi o istom dragom kamenu, samo je brilijant specifičan oblik brušenja dijamanta.

„Dijamant“ i „brilijant“ su često korišćeni termini koji se odnose na dragulje, posebno u kontekstu nakita. Iako se često koriste kao sinonimi, postoje neke razlike između ova dva pojma:

  1. Priroda: „Dijamant“ se odnosi na vrstu dragulja koji je izrađen od čistog ugljenika, koji je kristalizovan pod visokim pritiskom i temperaturom. „Brilijant“ se odnosi na specifičan oblik reza dijamanta koji ima određene karakteristike.
  2. Oblik i rezanje: „Brilijant“ se odnosi na određeni oblik reza dijamanta koji ima 58 faceti (stranica). Ovaj oblik reza je dizajniran da maksimizira refleksiju svetlosti unutar dijamanta, dajući mu sjaj i sjaj. „Dijamant“ može biti u različitim oblicima i rezovima, uključujući brilijantni, pravougaoni, ovalni, markiz, itd.
  3. Upotreba termina: Termin „dijamant“ se koristi za opisivanje samog dragulja, dok se termin „brilijant“ koristi za opisivanje specifičnog reza dijamanta.
  4. Popularnost: Budući da „brilijant“ opisuje specifičan oblik reza, on se često koristi u kontekstu nakita kako bi se opisalo dijamant koji je izrezan na taj način. Međutim, svaki dijamant ne mora biti izrezan kao brilijant, pa se termin „dijamant“ koristi za opisivanje svih vrsta dijamanata.

U suštini, „dijamant“ se odnosi na sam dragulj, dok se „brilijant“ odnosi na specifičan oblik reza dijamanta.

Šta je brilijant?

Brilijant označava posebno brušeni dijamant koji ima više faceta (površina) koje su postavljene prema određenim proporcijama kako bi maksimalno reflektovale svetlost i stvorile intenzivan sjaj. Ovaj tip dijamanta obično ima okrugli oblik, iako se pojam „brilijant“ može koristiti i za druge oblike brušenja koji imaju slične karakteristike sjaja i vatrometa. Ključne karakteristike brilijanta uključuju intenzivan sjaj, sjaj, vatromet (razigrane svetlosne efekte) i visoku čistoću. Brilijanti su često korišćeni u izradi skupocenog nakita, poput prstenja, ogrlica i naušnica, zbog svoje lepote i vrednosti.

„Tolkowsky brus“ je specifičan oblik brušenja dijamanta koji je razvio belgijski matematičar Marcel Tolkowsky 1919. godine. Ovaj oblik brušenja, poznat i kao idealni brilijantni rez, ima geometriju koja omogućava maksimalno reflektovanje svetlosti unutar dijamanta, što rezultira intenzivnim sjajem i vatrom. Tolkowsky je razvio matematičke formule koje precizno određuju optimalne proporcije za brušenje dijamanta kako bi se postigao najveći mogući sjaj i sjaj. Ovaj tip brušenja postao je standard u industriji nakita i smatra se jednim od najefikasnijih načina za postizanje prelepog sjaja u brilijantnom dijamantu.