Sigurno ste već videli atraktivni Personal nakit moćne, crne boje. Da li je u pitanju crno zlato ili nešto drugo? U ovom tekstu ćemo razrešiti ovu aktuelnu nedoumicu.

Nakit crne boje u osnovi može biti izrađen od belog, žutog ili roze zlata a da bi se postigao efekat crne boje, u našoj radionici koristimo RODIJUM koji u tankom sloju nanosimo preko zlata.

Šta je rodijum?

„Rodijum“ je hemijski element sa simbolom „Rh“ i atomskim brojem 45 u periodnom sistemu elemenata. On je plemeniti metal iz grupe platina, sličan platini i paladijumu. Rodijum je izuzetno otporan na koroziju i oksidaciju, što ga čini veoma cenjenim u industriji nakita.

U kontekstu nakita, „rodijum“ se nanosi u tankom sloju na površini metalnih predmeta, naročito srebra ili belog zlata. Ovaj sloj se nanosi radi poboljšanja izgleda, povećanja sjaja, otpornosti na ogrebotine, kao i radi sprečavanja promene boje ili tamnjenja metala. Rodijum premaz može dati metalu sjajan, ogledajući izgled, često se koristi na belom zlatu da bi se postigao izgled belog zlata ili efekat crnog zlata.

 Šta znači izraz “crno zlato”?

Izraz „crno zlato“ obično se ne odnosi na prirodni materijal kao što je zlato, već se koristi za opisivanje drugih materijala ili supstanci koje imaju crnu boju i vrednost sličnu zlatu. Evo nekoliko mogućih tumačenja izraza „crno zlato“:

  1. Nafta: „Crno zlato“ često se koristi kao slobodni sinonim za naftu, zbog njene velike ekonomske vrednosti i važnosti u svetskoj privredi. Nafta je crne boje i predstavlja ključni resurs za proizvodnju goriva, plastike i drugih hemijskih proizvoda.
  2. Crni dijamanti: Iako se dijamanti obično asociraju sa belom bojom, postoje i crni dijamanti. Crni dijamanti su retki i dobijaju svoju crnu boju od prisustva inkluzija ili pritisaka tokom formiranja. Oni se često nazivaju „crnim zlatom“ zbog svoje retkosti i visoke cene.
  3. Crno zlato u modi: U modnoj industriji, „crno zlato“ može se odnositi na crne dragocene metale, poput crnog rodijuma, koji se koriste u izradi nakita ili modnih dodataka.
  4. Drugi materijali: Izraz „crno zlato“ može se koristiti za opisivanje drugih materijala ili supstanci koje imaju crnu boju i visoku vrednost, kao što su određene vrste uglja ili drugi minerali.

U većini slučajeva, „crno zlato“ se koristi kao poetski ili figurativni izraz koji naglašava vrednost ili značaj određenog materijala ili resursa koji ima crnu boju.

Ukolio vam se sviđa elegancija I otmenost nakita sa crnim rodijumom, u zlatari Personal možete videti širok spektar nakita izrađenog ovom tehnikom: minđuše, ogrlice, narukvice, prstenje I naravno burme sa crnim rodijumom.

Crni rodijum savršeno pristaje plavim safirima, crnim I prozirnim dijamantima I daje im eksluzivan izgled. Muške burme sa crnim rodijumom su možda, zbog svoje muževne crte I odmerenosti, I najpopularniji izbor Personal mladoženja, Pogledajte izbor brim sa crnim rodijumom na linku.

Održavanje nakita sa crnim rodijumom

Održavanje nakita sa crnim rodijumom može biti malo drugačije u poređenju sa tradicionalnim zlatnim ili srebrnim nakitom zbog karakteristika ovog materijala. Evo nekoliko saveta za održavanje nakita sa crnim rodijumom:

  1. Čuvanje nakita: Nakit sa crnim rodijumom treba čuvati odvojeno od drugih predmeta kako bi se izbegle ogrebotine i oštećenja površine. Idealno je čuvati ga u mekanim vrećicama ili kutijicama.
  2. Izbegavanje kontakta sa hemikalijama: Izbegavajte kontakt nakita sa crnim rodijumom sa hemikalijama poput parfema, krema za telo, hemikalija za čišćenje ili klora, jer ove supstance mogu oštetiti premaz i promeniti boju.
  3. Čišćenje: Nakit možete blago očistiti mekom krpom ili četkicom namočenom u blagom sapunu i vodi. Izbegavajte korišćenje abrazivnih sredstava za čišćenje ili četki kako ne biste oštetili premaz.
  4. Izbegavanje ogrebotina: Izbegavajte nošenje nakita sa crnim rodijumom tokom aktivnosti koje mogu izložiti nakit ogrebotinama ili oštećenjima, poput sportova ili teških radova.
  5. Redovno proveravajte stanje nakita: Redovno proveravajte nakit sa crnim rodijumom kako biste otkrili eventualna oštećenja premaza ili gubitak sjaja. Ako primetite bilo kakve promene, posetite profesionalnog juvelira kako biste popravili ili osvežili premaz.

Pravilno održavanje nakita sa crnim rodijumom može produžiti njegov vek trajanja i očuvati njegov izgled i sjaj.

Šta ako crni rodijum izbledi ili se izgrebe?

U zlatari Personal nudimo besplatnu uslugu osveženja rodijuma na nakitu koji je kupljen u našoj radnji, kada je to potrebno. Ova usluga traje 2 do 3 radna dana.