Vatreni rubin u svetu dragulja zauzima posebno mesto. Čak i naša duga istorija svedoči o tome da je rubin bio najdragoceniji dragulj. U Bibliji se može videti zapis koji poredi cenu mudrosti sa cenom rubina. U Indiji, rubin je poznat pod nazivom “ratnaraj” što na drevnom sanskritu znači “kralj među draguljima”.

Rubin najlepše izgleda u nakitu od belog zlata posebno ako je ukrašen dijamantima. Verenički prsten sa rubinom pokazaće joj da Vašu strastvenu ljuvab i privrženost. Rubin možete pokloniti i osobama rođenim u julu. Ugrađen u minđuše ili ogrlicu, rubin će biti veličanstven poklon na svakom slavlju.

Rubinu se pripisuju mnoga svojstva i značenja, koja su uglavnom asocirana sa snagom i moći, ili simbolikom na koju navodi sama crvena boja ovog kamena. Ali upravo to je pitanje, da li je boja ono što volimo kod rubina? Lepota? Retkost, a samim tim i prestiž? Šta god da je to što nas mami kod ovog dragulja, jeste jedan od razloga što je smatran za simbol kraljeva. Njegov uticaj još uvek prožima ljude, jer predstavlja dragi kamen koji ne može da prođe nezapaženo.

Šta je zapravo rubin?

Ovaj dragi kamen predstavlja varijantu korunda, tačnije crvenu varijantu korunda. Svaki drugi vid nazivamo safirom. Svoju jarku crvenu boju rubin duguje hromu, elementu koji sadrži u tragovima, a svoje ime latinskoj reči za crveno, odnosno “ruber”.

Kvalitet ovog dragog kamena se određuje prema nijansi, načinu brušenja i čistoći. U najvrednije se ubraja krv crveni rubin, koji je je i najređi i ima najveću vrednost.

Rubin za kralja

Mnoge drevne kulture su rubin smatrale kraljevskim simbolom. I to pre svega zbog njegove asocijacije sa moći, bogatstvom i zaštitom. Smatralo se da imati u posedu rubin znači da će sve što vlasnik rubina poseduje biti zaštićeno, i još i uvećano. Ovo objašnjava zašto su često kraljevski pečatnjaci, krune i drugi nakit koji su nosili na sebi, često bili optočeni rubinima.

Sa svojim dubokim crvenim tonovima, rubin je predstavljao strast, moć, srčanost i veličanstvenos. U drevnim predanjima je često dovođen u vezu sa zmajevima, mitskim bićima neizrecive snage i mudrosti. Upravo zbog svih ovih asocijacija, nositi rubin na bojnom polju značilo je nepobedivost. Njegovo nošenje u vidu nakita značilo blagostanje i bogatstvo. Iz svih ovih razloga, rubin je često ukrašavao kraljevske insignije, kako bi svog nosioca sačuvao i zaštito, naročito u vreme rata.

Upravo jedan takav rubin se nalazi u centru britanske imperijalne krune, kao simbol moći i bogatstva nacije. U hindu religiji postoji Kalpa drvo koje umesto plodova, rađa upravo rubine, kao ultimativnu ponudu za bogove.

Arapsko predanje, s druge strane, pridaje poseban značaj snovima u kojima se javljaju rubini. Smatraju da, ako kralj sanja krunu optočenu crvenim draguljima, to predskazuje veliki uspeh i bogatstvo.g

Mistika rubina i čemu je duguje?

Neosporno je da rubin sam po sebi predstavlja upečatljiv dragi kamen, koji ne može ostati neprimećen. To prevashodno duguje svojoj krv crvenoj boji, zbog koje i jeste asociran sa osobinama i delima koja život znače.

Nekada se verovalo da sjaj rubina izvire iz njega samog, odnosno da je rubin na na neki način “živ” i da predstavlja izvor vatre i svetlosti koja postoji sama za sebe. Ono što je takođe interesantno jeste da simbolika rubina nije ukorenjena ni u čemu negativnom, i da deluje da kao je u ovom kamenu sakupljen značaj svega za šta se na ovom svetu vredi boriti, i kao i blagostanje i dobro kom svi stremimo.

S obzirom na istoriju koju ima, možda i nije toliko čudno što se oko njega isplela tolika aura misterije, ali činjenica je da svako od nas želi najbolje za sebe, pa ne treba da čudi što su ljudi, kao vizuelni tipovi, odabrali baš dragulj crvene boje da ih štiti od zla, i donese sreću i bogatstvo.

U slučaju da i vi spadate u dame koje veruju u mistiku i simboliku rubina, u Personal zlatari možete naći komade nakita, naročito unikatno prstenje, optočene rubinima koji će učiniti da se osećate kraljevski i moćno, kako to među dragim kamenjem samo rubin može da uradi.