Belo zlato, kao juvelirska rukotvorina, predstavlja predmet od monumentalnog značaja – on odiše elegancijom i otmenošću, a njegovu lepotu ponosno nose žene širom sveta.

Tradicija darivanja nakita datira još iz perioda drevnog Egipta i Mesopotamije, kada je osnovan običaj poklanjanja vereničkog prstena i burme, kao simbol ljubavi i posvećenosti između partnera.

Pre nego što izaberete komad nakita od belog zlata za voljenu osobu ili sebe, u narednim redovima možete pročitati koje sve oznake za belo zlato postoje i koji su kriterijumi za odabir nakita.

Šta je belo zlato i kada je počelo da se koristi? 

Belo zlato se dobija legiranjem čistog zlata sa dodatkom legure za belo zlato.

Da li ste znali da je zlato dospelo na Zemlju zahvaljujući asteroidnom udaru, koji se dogodio pre oko 4 milijarde godine?

Iako njegovo postojanje seže daleko u istoriju, istraživanja nalažu da su se varijacije zlata pojavile tek u 19. veku, kada je prvi put izrađeno belo i roze zlato, dok je žuto zlato izvorni obilk. 

Naime, bela kombinacija je prvobitno nastala legiranjem sa paladijumom, a tek je 1912. godine postala komercijalno dostupna – i to u Pforchajmu u Nemačkoj.

Usled korenitih promena u modnoj industriji, belo zlato je postalo veoma traženo, zahvaljujući svom sofisticiranom izgledu i minimalističkom pečatu.

Belo zlato – karakteristike nakita od belog zlata

Imajte na umu da čisto zlato poseduje strukturu koja je izrazito meka i fleksibilna, što ga čini nepraktičnim materijalom za izradu nakita. 

Upravo se zbog toga kombinuje sa različitim metalima koji optimizuju njegovu  boju, izdržljivost i dugovečnost

S tim u vezi, svojstva belog zlata mogu varirati od metala koji se koriste i njihovih proporcija:

  • Legura paladijuma je savitljiva i gipka, što je čini savršenom za postavku dragog kamenja i izradu ogrlica i minđuša;
  • Legura bakra čini konačan proizvod dodatno fleksibilnim, te se najčešće koristi za narukvice različitog dizajna.

Zanimljiva činjenica je da belo zlato podrazumeva širok spektar boja, koje se graniče i preklapaju sa bledožutom, zatamnjenom smeđom, pa čak i sa nijansama roze. Kako pojedine legure zadržavaju svoj sjaj, većina se oblaže tankim slojem rodijuma.

Rodijum utiče na blistavost, te pomaže zlatu da dobije briljantni sjaj po kome je tako dobro poznato. Skladno tome, konačna cena nakita od belog zlata je formulisana i u zavisnosti od toga sa koliko slojeva rodijuma je obložen nakit.

prsten od belog zlata na ženskoj ruci

Razlika između belog i žutog zlata

Odmah da razjasnimo – ne postoji razlika u belom i žutom zlatu po pitanju kvaliteta.

Naime, kao što smo već objasnili, postupak izrade zlata podrazumeva legiranje, što znači da razlika između belog i žutog zlata leži u njihovom sastavu. 

Kod belog zlata se stavlja tzv. bela legura (najčešće paladijum ili nikl) kako bi se dobila karakteristična boja.

Žuto zlato se legira sa metalima poput srebra, cinka ili bakra, koji ne narušavaju i ne menjaju standardnu boju, te ona ostaje nepromenjena.

Oznake za belo zlata – kako odrediti stepen kvaliteta nakita?

Belo zlato je poznato po svojoj sposobnosti da održi sjaj i blistavost, zbog čega je veoma traženo za izradu draguljarskih proizvoda – međutim, neretko se postavlja pitanje “Koliko je vredno belo zlato?”.

Odlike belog zlata podrazumevaju 2 oznake: 

  • Finoću zlata – finoća ili stepen kvaliteta zlata se izražava u karatima (KT), pri čemu se 24-karatno zlato smatra čistim oblikom.
  • Identifikacioni broj proizvođača – vrlo važna stavka, jer daje informaciju o porekla nakita i garantuje njegov kvalitet.

U prevodu, najvrednije će biti ono koje je koncipirano od što većeg udela čistog zlata i što manjeg procenta drugih plemenitih metala.

Skladno tome, postoje sledeće oznake za belo zlato:

Belo zlato 750

Belo zlato oznake 750 je najzastupljenije na tržištu, zahvaljujući njegovoj postojanosti i povoljnosti. Naime, ovakav nakit je izrađen od 75% zlata i 25% finih plemenitih metala, što kreira specifičan balans i sinergiju.

Ovakav nakit je istovremeno vrlo otporan i elastičan, te će vas garantovano služiti dugi niz godina. Stepen kvaliteta iznosi 18 K.

Belo zlato 585

Nakit koji je konstruisan sa ovom oznakom ima stepen kvaliteta od 14K. Zahvaljujući činjenici da je reč o komadima koji su čvrsti, pouzdani i pritom nisu zapostavili kvalitet, 585 belo zlato se i dalje visoko kotira u juvelirskom zanatu.

Nakit od belog zlata oznake 585 ima udeo od 58,5% čistog zlata. 

Belo zlato oznaka 925

Oznaka 925 belo zlato mnoge zbunjuje, jer ne predstavlja ono što bi većina u prvi mah pomislila.

Ovde je reč o oznaci za procenu kvaliteta srebra, što ukazuje na to da je taj specifičan komad nakita izrađen od 92,5% srebra i 7,5% drugih plemenitih metala.

Samim tim, ovakvo obeležje ne koraspondira nijednom standardizovanom broju karata, tj. ne sadrži dovoljan procenat zlata u sebi. 

Dakle, 925 belo zlato ne postoji, već je najverovatnije reč o srebru sa pozlatom ili o komadu nakita sa legurom srebra i drugih metala, koji po boji podsećaju na belo zlato. 

Stoga pažljivo birajte proizvode prilikom kupovine.

ženske ruke kucaju po tastaturi

Sofisticiran nakit – belo zlato u izradi nakita

Belo zlato je nepogrešiv izbor za izradu nakita, zbog svog suptilnog sjaja i neprolazne lepote. Često se kombinuje sa dijamantima i drugim dragim kamenjem, što finalnom proizvodu daje notu elegancije i pečat autentičnosti. 

Od minimalističkih naušnica do glamuroznih ogrlica, složićete se da nijedna žena nije ravnodušna na renomirani komad nakita od belog zlata. 

Nakit je idealan način da sažmete sve tople reči i lepe emocije u jedan unikatan dar za dragu osobu. Vođeni njenim preferencijama, možete se odlučiti za sledeće varijante nakita:

Burme – belo zlato kao simbol iskonske ljubavi

Burme od belog zlata simbolizuje čistotu i vernost, te su idealan izbor za one koji žele da načine sledeći korak i ovekoveče zajedničku ljubav.

Kada se partneri obavežu na bračni savez, burma predstavlja simbol tog dogovora i obećanje da će jedno drugog podržavati kroz sve životne izazove. 

Prstenje je obično okruglo, što predstavlja beskonačnost i večnost, a diskretan sjaj belog zlata će uklopiti uz svačiji ukus.

Ogrlice od belog zlata za notu autentičnosti

Ogrlice ili lančići su nepogrešiv poklon za rođendan ili poseban jubilej, te nema sumnje da ćete oduševiti voljenu osobu ovim gestom.

Bilo da vaša izabranica, majka ili prijateljica preferira minimalistički ili eklektičan stil, garantujemo vam da će ovaj aksesoar zadovoljiti sve njene kriterijume.

Ogrlice mogu biti dekorisane brilijantima, dragim ili poludragim kamenjem, a odabir će naravno zavisiti od njenih afiniteta.

Verenički prsten – belo zlato kao izraz večnosti

Većina deli stav da je prosidba prekretnica u životu jednog para, te je samo logično da ona bude obeležena na jedinstven način.

Običaj nalik darivanju vereničkog prstena pri prosidbi datira još iz vremena starog Egipta, odakle su ga preuzeli drevni Grci. Međutim, prve pouzdane tragove pronalazimo kod Rimljana sa objašnjenjem da oni simbolišu ljubav i predanost.

Jednostavno prstenje od belog zlata je idealan izbor za one koji preferiraju suptilan izgled, dok su kombinacije sa rubinom, safirom i drugim dragim kamenjem savršene za raskošan dizajn.

Minđuše – belo zlato za unikatan pečat

Minđuše su savršen poklon za diplomiranje ili godišnjicu, a lako se uklapaju uz svačiji stil. Možete se odlučiti za nešto manje modele, sa sitnim cirkonima, ili pak upečatljive  i glomaznije, koje jednostavno mame poglede okoline.

Minđuše iz naše ponude su oplemenjene dijamantima, a obuhvatili smo modele diskretnog dekora, ali i glamuroznije modele – odabir će zavisiti isključivo od vašeg istančanog ukusa!

Narukvice od belog zlata

Svedenost belog zlata čini da bilo koji nakit bude prefinjen, pa je tako narukvica od ove legure savršen aset za poslovne sastanke ili svečane prilike.

Zahvaljujući diskretanom izgledu, ovaj aksesoar će se lako uklopiti uz bilo koju odevnu kombinaciju.

Kako se održava nakit od belog zlata?

Ukoliko želite da vaš nakit zadrži finoću i blistavost, neophodno je da ga redovno održavate.

S tim na umu, sa vama ćemo podeliti savete za efektivno čišćenje belog zlata:

  1. Najpre sipajte toplu vodu u činijicu;
  2. Dodajte nekoliko kapi blagog deterdženta za pravnje sudova ili površina;
  3. Komad nakita ubacite u činijicu na 15-ak minuta;
  4. isperite mlakom vodom 
  5. Nakon toga, protrljajte nakit u vodi i mekom krpicom od mikrofibera izglancajte površine.

Belo zlato može vremenom da požuti, te je vrlo važno da ne primenjujete invanzivne metode prilikom čišćenja, jer uzrok promene boje nije prljavština. Najverovatnije je reč o skidanju sloja rodijuma, pa je potrebno da odnesete nakit kod profesionalaca kako bi se sloj obnovio.

žena nosi ogrlicu i prsten od belog zlata

Belo zlato cena – Koliko košta belo zlato u Srbiji?

Cene belog zlata u Srbiji se kreću u rasponu od nekoliko desetina do nekoliko stotina hiljada dinara, u zavisnosti od finoće zlata, težine nakita i kvaliteta dragog kamenja, ukoliko je ono uključeno u proces proizvodnje. 

Primera radi, jednostavan verenički prsten od belog zlata se može naći po ceni od oko 20.000 dinara, dok se za luksuzne komade nakita sa dijamantima ili drugim dragim kamenjem cene kreću i do nekoliko stotina hiljada dinara

Važno je napomenuti da cena belog zlata može varirati i u zavisnosti od aktuelne ponude na tržištu i trenutnog kursa zlata.

Bez obzira na to, belo zlato ostaje jedan od najpopularnijih materijala za izradu nakita, koji se rado bira kako za svakodnevnu upotrebu, tako i za posebne prilike i poklone.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo vam pružili dovoljno relevantih informacija kako biste sa lakoćom izabrali prstenje od belog zlata, minđuše ili drugi komad nakita.

Ukoliko ste u potrazi za sofisticiranim primerkom, unikatnog dizajna i sertifikovanog kvaliteta, u Personal zlatari možete pronaći minđuše, orglice, prstenje i narukvice od belog zlata.

Naša vrata su vam širom otvorena!