Dijamanti nam dolaze iz prirode u najrazličitijim oblicima, bojama, ali i veličinama – a ovo su najveći komadi ikada pronađeni!

Kada je u pitanju drago kamenje, najveću slavu i glamur nose dijamanti. Njihova prirodna veličina varira od sasvim majušnih, zatim su tu obrađeni brilijanti. U istoriji su poznati krupni, dragoceni komadi koji se prodaju za vrtoglave iznose, iz dubina južnoafričkih rudnika.

Ovo su dijamanti – rekorderi, najveći i najlepši komadi ikada pronađeni.

#1 Cullinan diamond

Kulinan je najveći sirovi dijamant draguljarskog kvaliteta ikada pronađen!

Džepnim nožićem ga je iskopao poslovođa površinskog kopa rudnika Premier, još 1905. godine u Južnoj Africi. Ime je dobio po vlasniku rudnika, Tomasu Kulinanu.

Četiri od ukupno osam ravnih površina upućuju na to da je originalno bio deo mnogo većeg kamena, koji su razbile sile prirode. Pronađeni deo nazvan Kulinan težio je 621,2 grama, odnosno 3,106 karata!

Nakon pronalaska nedugo je bio izložen za posetioce u Johanesburgu, a zatim je poslat u London na dar kralju Edvardu VII, za njegov 66. rođendan. Rizičan posao sečenja i obrade dijamanta poveren je jednoj fabrici u Amsterdamu, i trajao je ukupno osam meseci! Glavni juvelir je radio sa medicinskom sestrom i doktorom kraj sebe, jer je stres bio nemerljiv – a kažu da se po prepolovljavanju dijamanta pod pritiskom onesvestio.

Od Kulinana je na kraju dobijeno 9 velikih dijamanata i 96 brilijanata. Kulinan I, najveći, poznatiji je kao Velika zvezda Afrike i trenutno je u vlasništvu kraljice Elizabete II.

#2 Carbonado do Sergio

Serđo je nešto teži od Kulinana, sa svojih 3.167 karata, ali u pitanju je crni dijamant – najčvršća forma ovog dragog kamena, znatno tvrđi od običnih dijamanata. Pronađen je u Brazilu 1895. godine, i smatra se da je meteorskog porekla – ne sa zemlje, a možda čak sa Neptuna ili Urana!

#3 Lesedi La Rona

Treći najveći dijamant na svetu, uključujući Kulinan na prvom i Serđo na drugom mestu, a po kvalitetu odmah iza Kulinana!

Otkriven je relativno skoro, 2015. godine u rudniku Karowe u Bocvani. Lesedi je prozirno – bele boje, težak 222.2 grama,a odnosno 1,111 karata. Smatra se da je star preko 2.5 milijarde godina, a iskopan je posebnim mašinama na 200 metara ispod površine zemlje.

Lesedi dijamant je imenovan na javnom, nagradnom konkursu otvorenom za sve stanovnike Bocvane; u prevodu, Lesedi La Rona znači „Naše svetlo”, a „kum” dijamanta osvojio je 2.170 dolara. Trenutno je u vlasništvu britanske juvelirnice Graff Diamonds – njima je prodat 2017. godine za 53 miliona dolara.

Isti rudnik se pokazao kao veoma plodan: samo sekcija gde je pronađen Lesedi dala je preko 200 kilograma dijamanata!

#4 Excelsior Diamond

Pre iskopavanja Kulinana, Ekselsior se smatrao najvećim dijamantom na svetu; težak 971 karat, fantastične plavičasto – bele boje, nažalost nije doživeo slavu kao celovit komad.

Nakon iskopavanja u rudniku Jagersfontein u Južnoj Africi 1893. godine, smatralo se da je previše krupan i kvalitetan da bi ga iko mogao kupiti, i poslat je na sečenje u Amsterdam. Zanemarujući njegovu neprocenjivu vrednost i istorijski značaj, isečen je na 11 manjih komada za lakšu prodaju.

Nedugo potom, u istom rudniku iskopan je nešto manji, ali i dalje impresivan Reitz dijamant (oko 650 karata), odnosno Jubilejski dijamant, tako preimenovan u čast šezdesete godišnjice krunisanja kraljice Viktorije.

#5 Star of Sierra Leone

Zvezda Sijera Leonea je četvrti po veličini dijamant juvelirskog kvaliteta – sirov je težio impresivnih 968.9 karata!

Otkriven je u rudniku Diminiko 1972. godine, i ističe se po savršenoj hemijskoj čistoći: u klasi je sa manje od 1% svetskih dijamanata. Isečen je na 17 delova, od kojih se čak 13 smatraju potpuno besprekornim komadima.

Dijamanti su retko, blistavo blago koje nam dolazi iz zemljine kore, a u Personal radionici obrađuju se do savršenstva za vereničko prstenje i nakit jedinstvene lepote i dizajna. Ponesite i vi jedan delić koji hvata i magično prelama svetlost!

Izvor slike: https://www.newyorker.com/