Današnji trendovi u nakitu idu rame uz rame sa evolucijom u modi: sve je dozvoljeno. XXL komadi sa dragim kamenjem koegzistiraju sa retro i starinskim, klasičnim, ili, u ovom slučaju, minimalističkim nakitom. Kao što vam je verovatno poznato, minimalizam je trend koji zagovara nakit koji manje privlači pažnju, što ga samim tim čini jednostavnijim za nošenje i uklapanje sa odevnim kombinacijama.

Ali kako je ovaj trend počeo? U poslednje vreme na snazi je moto “manje je više”, pre svega zbog toga što je ovakav nakit mnogo lakše kombinovati sa bilo kojim modnim stilom, što nije uvek slučaj sa “statement” (upečatljivim) komadima, pa čak ni sa klasičnim, jer klasika zahteva klasiku i kad je izgled u pitanju. Pre nego što se osvrnemo na sam minimalistički nakit i kako ga nositi, moramo definisati minimalizam kao pravac.

Šta je minimalizam?

Minimalizam kao pravac predstavlja aktuelnu estetiku koja je potekla iz racionalizma, ali estetiku koja je uspela da se izdvoji i postane karakterističan pravac sama za sebe. Iako originalno potiče iz sveta umetnosti, dizajna i arhitekture, ovaj stil je uspeo da pusti korenje i u sferi nakita, i drago nam je što jeste.

Minimalistički komadi nakita predstavljaju nakit jednostavnih, geometrijskih linija, savršeno usklađeni sa debljinom i čvrstinom materijala od kojih je napravljen, i vrlo često su glatki, bez ikakvih ukrasa, osim sa tek ponekom ornamentalnom predstavom ili neupadljivim kamenom. Na neki način, minimalistički nakit je sačekao svojih 5 minuta nakon buma neobičnog i raznobojnog dragog kamenja poslednjih godina.

Minimalistički komadi se uglavnom izrađuju od zlata, i to u tri boje: žuto, belo i roze. Ovakav nakit je kvalitetan i napravljen sa namerom da traje, kao i da se uklopi sa bilo kojom graderobom, naročito u trenucima kada nemate vremena da lupate glavu šta ide uz šta, i da li postoji neko modno pravilo koje niste ispoštovali, ili još gore, prekršili.

Zašto ga nositi i kako minimalizam dopunjava vaš stil?

Minimalistički stil pokazuje suzdržanost u pogledu detalja, pre svega zato što je previše čest slučaj da ljudi kupovini nakita prilaze previše impulsivno i onda završe sa komadima koji im ili ne odgovaraju, ili otkriju da im ne pristaju na način koji su želeli.

Sa minimalističkim komadima se to jednostavno ne može desiti, jer njihovo nošenje nije ograničeno ni životnim dobom u kom se nalazite (kao na primer što bi devojčica od 7 godina izgledala groteksno sa velikim djamantskim minđušama), ni stilom do koga držite i koji smatrate svojim potpisom, jer svi mogu dobro da izgledaju dok nose ovaj nakit, i to uz minimum truda.

Jedino pravilo koje morate da ispoštujete kada je ovaj nakit u pitanju jeste svedenost, što nikako ne znači da su ovi komadi dosadni ili bezlični, već jednostavno da ih bez problema možete uklopiti uz svakodnevne kombinacije.

Kako nositi ovakav nakit sa stilom

U redu, ustanovili ste da želite da inkorporirate minimalizam u svoj stil, jer izgleda šik i uglađeno, ali koliko god da izgleda jednostavno, minimalizam ima svoja pravila koja vredi uzeti u obzir. Za početak zapamtite da minimalistički stil ne znači nošenje komada koji izgledaju obično i dosadno, jer je minimalistička estetika upravo suprotno od toga.

Minimalistički šik zapravo znači dopuštanje da jednostavne linije i manji broj boja govore za sebe, i da stave osobu koja ih nosi u prvi plan, a ne obrnuto. Pored nakita, ovaj stil se dopunjava i drugim detaljima kao što su kaiševi, ručnni satovi, naočare, i to na način koji ceo autfit ne čine komplikovanim i pretpranim, a evo i nekoliko saveta kako da formirate svoj izgled bazirajući ga na “zakonima” minimalizma.

Izražavanje kroz jednostavne komade

Lep način da uklopite minimalistički nakit u svoj stil jeste da odaberete komade za koje smatrate da će najbolje izraziti ono što vi jeste i kako se nosite, ali bez kitnjastog i nagizdnaog izgleda, koji tako često bude rezultat prenaglašenih komada nakita. Na primer, ako tražite prsten koji će se odlično uklopiti uz ozbiljne kombinacije koje nosite na posao, ali i uz vašu omiljenu crnu haljinu, onda će jednostavan zlatan prsten sa biserom savršeno kompletirati vaš izgled. Ovo naročito važi za vereničko prstenje ili burme, jer te komade nakita nosite svaki dan i bitno je da mogu da se uklope uz sve.

Biranje nakita optočenog sa jednim kamenom, ili jednostavni metalni obručevi će vam omogućiti da nosite ogrlice,minđuše, ili prstenje, i to sve bez narušavanja minimalističke estetike i cele kombinacije.

Dovoljan je samo jedan komad nakita da kompletira kombinaciju

Nakit postoji da nas dodatno ukrasi ili da celokupnoj kombinaciji doda nešto što smatramo da joj fali, i često je jedino što nam je potrebno da od dosadno obučene, postanemo uglađene i elegantne. Međutim, nošenje nekoliko sličnih ili istih komada nakita, ili privlačenje pažnje na više delova vaše odevne kombinacije, lako ruši minimalistički koncept.

Više minimalističkih komada odjednom je u redu nositi ako volite opuštene boho kombinacije, ali nikako ne ide uz svedeno oblačenje. Zato, ako vam boho nije cilj, izaberite za svaku odevnu kombinaciju samo jedno mesto na kom ćete nositi nakit, što znači ili minđuše, ogrlicu, narukvicu ili prsten. Na primer, ako nosite sat, to će se računati kao taj jedan komad, u većini slučajeva bar, i tad ne biste trebali da nosite ništa drugo od nakita. Eventualno su diskretne minđuše dozvoljene.

Izbegavajte detalje koji se ne uklapaju

Kako bi se nakit koji ste odabrali lepo uklopio uz vašu odeću, izbegavajte sve moguće modne “sukobe”, u smislu detalja ili dizajna koji će narušiti efekat “manje je više” na bilo koji način. Na primer, ako nosite top sa jednstavnim printom, onda nemojte nositi ogrlicu koja će padati preko topa. Ili, ako imate pismo torbu sa upečatljivom kopčom, onda vodte računa kako će vaša šaka izgledati ako nosite isto tako upečatljiv prsten.

Nošenje nakita je pre svega zabavno, i zaista može mnogo da doprinese vašem stilu, naročito ako je minimalizam nešto što volite i nosite na svakodnevnoj bazi, ali vodite računa da ono što nosite pripada istom stilu, jer minimalizam ne trpi bilo šta što štrči, bilo da je u pitanju nakit ili garderoba. Ako ste u potrazi za nakitom koji će savršeno dopuniti vaš uglađen stil, Personal zlatara je mesto gde ćete pronaći ono što tražite!