Jeste li već čuli za morganit? Poludragi kamen ne tako poznatog imena je zapravo postao jako popularan u poslednje vreme. Njegov jedinstveni izgled to svakako opravdava. Vereničko prstenje sa morganitom je doživelo pravi bum među mladim parovima koji za svoju veridbu žele nešto posebno. Nešto više vezano za vereničko prstenje sa ovim draguljem, pogledajte nastavak teksta.

Kakav je kamen morganit?

Morganit predstavlja poludragi kamen čija boja varira od najsvetlije roze do koralnih nijansi. Otkriven je 1910. godine na Madagaskaru od strane Džordža F. Kunca, glavnog gemologa u Tifaniju, kao i ličnog gemologa bankara J.P. Morgana. Budući da je ovaj bankar bio strastveni kolekcionar dragog kamenja, Kunc je u njegovu čast novootkriveni dragi kamen nazvao upravo morganit.

Morganit je prema svom hemijskom sastavu zapravo varijanta berila, prozirnog minerala sa heksagonalnom kristalnom rešetkom. Druge najčešće varijante ovog minerala su smaragd i akvamarin, odnosno zeleni i svetlo plavi beril.

Danas je morganit najpopularniji nedijamantski verenički prsten posle safira. Cena mu je mnogo pristupačnija od dijamanta, što je potpuno očekivano. Morganit je u početku bio okružen određenom dozom skepse, pre svega zbog toga što nije toliko izdržljiv kao dijamant. Ali i zato što je društvo na neki način uslovilo parove da je dijamant jedina prava opcija za veridbu.

Da li verenički prsten baš mora da ima dijamant?

I pored toga što dijamant zaista jeste najtvrđi materijal koji postoji u prirodi, činjenica je da je društvo glavno i odgovorno za njegovu popularnost kao najvrednijeg među draguljima. 1888. rudarenje dijamanata je bilo u povoju, pa su cene čak počele da opadaju, zbog čega se nekoliko najvećih kompanija, zainteresovanih prvenstveno za dijamante, organizovalo u zajedičko akcionarsko društvo (De Beers Consolidated Mines) koje je počelo da kontroliše snadbevanje i cenu dijamanata na svetskom nivou.

Svoju popularnost dijamant duguje i oldičnoj marketinškoj kampanji “Dijamanti su zauvek”. Ona je pre svega poslužila da približi neprocenjivu vrednost i večnu izdržljivost ovog dragulja. Da ga poistoveti sa ljubavlju i romansom, zbog čega je i zavladala opšta pomama za dijamantima!

Da li je morganit postao direktni suparnik dijamantu?

Morganit možda nikad neće biti isto što i dijamant, ali u današnjem vremenu mu definitivno predstavlja konkurenciju. Zahvajujući svojoj specifičnoj, nežnoj roze boji, i brušenju koje dovodi prelamanje svetlosti do perfekcije, morganit po svemu predstavlja dragulj koji je u trendu. On će to i ostati ako se nastavi potraga mladih nevesti za unikatnim prstenjem koje najbolje oslikava njihovu ličnost, ali i emocije koje će poneti sa sobom u brak.

Naravno, pored unikatnog izgleda, tu je i neuporedivno niža cena. Osim što je neobičan, morganit je i pristupačan. Tu je i činjenica da je morganit zapravo mnogo ređi od dijamanta, ali njegova obrada i brušenje nisu toliko zahtevni, budući da je mnogo mekši. Dostupan je u više veličina, prema kojima mu i vrednost srazmerno raste ili opada.

Ako i vi želite jedan ovako poseban verenički prsten sa morganitom, posetite zlataru Personal. Pogledajte kolekciju i pronađite jedinstveni verenički prsten za sebe. Ne moraju samo dijamanti da budu zauvek, pošto je sva prilika da je morganit na putu da postane ozbiljna konkurencija i ostalom dragom kamenju, ne samo dijamantu.