Braon dijamanti se često još nazivaju i dijamantima boje čokolade, šampanjca ii konjaka, što često zbunjuje ljude bez potrebe, jer je reč samo o različitim nijansama braon dijamanta, ali više o tome i poreklu ovih predivnih dragulja možete saznati u nastavku teksta.

Kako je sve počelo za dragulj boje šampanjca?

U početku, stari Rimljani su bili prvi koji su počeli da ugrađuju braon dijamante u nakit, pri čemu su oni prva vrsta dijamanata koju su počeli da koriste na taj način. Međutim, kada premotamo traku na današnje, moderno doba, braon dijamanti su smatrani manje privlačnim od providnih ili jarko obojenih dijamanata, zbog čega se jedan period vremena izbegavala njihova upotreba prilikom kreiranja luksuznog nakita.

Moglo bi se reći da ovi dijamanti svoju obnovljenu popularnost duguju australijskim juvelirima koji su počeli da ih nazivaju “šampanjac” ili “konjak” dijamantima, čime su ponovo probudili interesovanje za ovu neobičnu nijansu, dok je su “čokoladni dijamanti” uspeli da postanu brend za sebe. Upravo zahvaljujući ovom potezu draguljara ovi dijamanti su vraćeni u centra pažnje koji zaslužuju, budući da su ranije uglavnom korišćeni kao protivteža prozirnim, da bi ih oivičili ili ubacili u prvi plan.

Poreklo ovih dijamata je detaljno proučeno, pa je otkriveno da svoju boju pre svega duguju primesama nikla i defektu u rasporedu rešetke, kao i drugim deformacijama. Ovi dijamanti nastaju prirodno i zapravo su prilično česti, ali pre otvaranja najpoznatijeg rudnika ovih dijamanata 1986. godine, Argile, bili su korišćeni iskjlučivo u industrijske svrhe.

U ovom rudniku godišnje je izvađeno 35 miliona karata u dijamantima, pri čemu je 80% njih braon, što je ogromna količina za dragulj koji je zahvaljujući marketinškoj strategiji 80-ih godina proglašen za potpuno bezvredan. Ton braon dijamanta varira od jako svetlih do izuzetno tamnih nijansi, čemu i duguju svoje nadimke, a može se reći da su zanimljivi pre svega zbog toga što im njihova specifična boja daje određeni karakter, zbog čega se ne mogu smatrati klasičnim i nisu za svakoga.

Svi vole čokoladu!

Najpoznatija varijacija ovog dragulja, koja nije ni varijacija u pravom smislu te reči, već braon dragulj koji je putem marketinškog slogana proglašen za čokoladni, zbog čega sad samo jedna jedna kompanija na svetu ima pravo da tako reklamira svoje dragulje. Ono po čemu se se može reći da se čokoladna boja razlikuje od ostalih nijansi ovog dragulja jeste što je čokoladna boja zapravo braon nijansa koja ima stepen iznad Z, prema zvaničnoj klasifikaciji.

Činjenica je da dijamanti ove sprecifične nijanse nisu mnogo skuplji od običnih braon dijamanata, što pre svega duguju snazi brenda, ne toliko kvalitetu, po kom se ne izdvajaju od drugih. Moglo bi se reći da je pravo čudo kako su ovi dragulji dostigli cenu luksuznog nakita, budući da uopšte nisu retki, i da su upravo zbog svoje brojnosti korišćeni u svim drugim industrijama sem industrije nakita.

Da li su skupi?

Zapravo ne. Upravo iz svih gore navedenih razloga, ovi dijamanti spadaju u najpristupačnije dragulje ove vrste, makar kad se radi o obojenim dijamantima. Ali, da se razumemo, i dalje je reč o dijamantima, osim što su imali duži put do modne industrije i ruku dama koje će ih obožavati kao bilo koji drugi dragulj.

Nama je drago što jesu, jer iako se ne može reći da su retki, doneli su neophodnu novinu za kojom je industrija nakita vapila. Novinu koja će im doneti status modnog najnovijeg modnog krika koji ne izgleda kao da će tako lako da prođe. Ono što je takođe prelepo kod ovih dragulja jeste veliki broj nijansi koje postoje od kojih možete izabrati svoj favorit.

I naša zlatara se može pohvaliti unikatnim komadima optočenih upravo braon dijamantima. Poput veličanstvenog vereničkog prstena u kombinaciji roze zlata i braon dijamanata, ili svedeni prsten oplemenjen braon dijamatima. U oba slučaja je reč o komadima koji ostavljaju snažan utisak. Preporučujemo ih svim modernim i odvažnim damama koje žele putem nakita da naglase svoju individualnost!