Smaragd mnogi smatraju najlepšim dragim kamenom. Najveći razlog za to jeste njegova smaragdno zelena boja, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Pored dijamanata, safira i rubina, ubraja se u najvrednije drago kamenje.

Smaragd se smatra kamenom inspiracije, ravnoteže i blagostanja, kao i unutrašnje lepote. U nastavku teksta Saznajte više o ovom dragom kamenu, odakle potiče, njegove karakteristike, na koji način se održava lepota ovog kamena, kao i uz koji nakit se najviše uklapa.

Žena pravi nakit sa smaragdom.

Karakteristike Smaragda

  • Mineral: Beril
  • Hemijska oznaka: Be3Al2Si6O18 
  • Boja: Zelena
  • Čvrstoća: 7,5 – 8 (po Mohsovoj skali)

Smaragd je kamen koji se dobija iz minerala berila, ovo je prirodni kamen koji ima veliku vrednost, i smatra se jednim od najvrednijih dragulja.

Baš kao što se rubin vezuje za crvenu, a safir za plavu boji, prva asociacija na saragd je prelepa nijansa zelene.

Karakteristična smaragdno zelena boja nastaje zbog prisustva hroma i vanadijuma u njemu. Nijanse mogu varirati od najsvetlije do najtamnije, takođe može imati i druge primese, kao što je žuta ili plava, a boja je najizraženija na dnevnom svetlu.

Smaragd je klasifikovan kao dragi kamen, izrazito zelene boje. Samo ime potiče od francuske reči “esmeraude” i engleske reči “emeraude” što upravo ima značenje zeleni dragulj.

Smaragd ima priličnu čvrstoću prema Mohsoovj skali, koja iznosi 7,5-8. Pored čvrstoće neke od ostalih karakteristika ovog dragog kamena jesu i specifična masa (2,76 g/cm³), visoka temperatura topljenja (1.287°C) i indeks refrakcije (1.564 – 1.595). Način brušenja, boja, jasnoća i broj karata u najvećoj meri određuju vrednost smaragda.

Smaragd kamen – poreklo i nalazišta

Vrednost smaragda se ogleda i u njegovoj retkosti. Tačnije kvalitetan kamen je veoma skup i redak, dok su nepolirani primerci lakše dostupni.

Prvi primerci smaragdu iskopavani su još u Egiptu u antičkom vremenu. Najpoznatija nalazišta ovog kamena se nalaze u Kolumbiji, Brazilu, Južnoj Africi, Zimbabveu i Rusiji. Takođe se mogu naći i u: Avganistanu, Australiji, Madagaskaru, Nigeriji, Pakistanu, Tanzaniji, SAD-u i u još svega nekoliko zemalja na svetu. Posebno retka vrsta koja ze naziva trapiš, može se pronaći u Kolumbiji, a upravo su ovi smaragdi najceniji zbog svoje jasnoće.

Okrugli zeleni smaragd u prirodi

Sintetički smaragd

S obzirom da su smaragdi retko i veoma vredno drago kamenje bilo je pokušaja da se oni proizvedu sintetičkim putem. Prvi koji su bili uspešni u ovom pokušaju bili su Karol Čatam i Pjer Žilson, u drugoj polovini 20. veka. Najpre je ovo bio veoma dugotrajan proces, s obzirom da se kao osnova u proizvodnji koristio bezbojni beril, kao centar kristalizacije, i ovaj kristal je mogao da poraste svega 1mm mesečno. Sintetička proizvodnja smaragda je nakon toga uznapredovala, tako da su pojedine firme uspešno koristile ovaj sintetički smaragd za komercijalnu upotrebu.

Kako prepoznati Smaragd?

Specifičnost smaragda se ogleda u njegovoj izrazito zelenoj boji. U zavisnosti od sastava minerala nijanse mogu veoma varirati, čak se može naći i u žutim ili čak plavo-zelenim tonovima, međutim što je zelena boja smaragda izraženija kažemo da je sam kamen vredniji. Najskuplji su oni primerci kamena u tamnim, ali jasnim tonovima.

Smaragd se može pronaći u različitim veličinama, od malog sjajnog kamena pa sve do krupnog kristala koji liči na oblak.

Nesavršenosti koje se mogu primetiti na prirodnim smaragdima podsećaju na pukotine, koji su normalne, s obzirom da se za njihovo popunjavanje koristi smola ili ulje, i upravo na ovaj način možemo razlikovati prirodni od sintetičkog smaragda. Ovo je upravo razlog zašto je njegova realna tvrdoća manja i dolazi do lakšeg lomljenja od očekivanog prema stepenu tvrdoće. Ulje se koristi kako bi se poboljšala jasnoća kamena, a najčešće se u tu svrhu koristi ulje od kedra, zbog sličnosti u indeksu prelamanja. Ono što umanjuje vrednosti i ne prihvata se prilikom trgovine dragim kamenjem jeste uljenje uljima zelene boje.

Istorija nastanka “Smaragdno zelene” nijanse

Još tokom 19. veka u Nemačkoj nastala je čuvena smaragdno zelena boja. Ova nijansa nastala je kuvanjem i mešanjem sirćetne kiseline i sirćeta, sa dodatkom arsena.Još tad se pariško zelena nijansa, kako su je zvali, na tršište stavljala kao smaragdno zelena. Najčešće se koristila u enterijeru, kao boja za tapete, dok su je žene neretko koristile za haljine, čak se koristila i za bojenje veštačkog cveća. Ono što je bilo intrigantno kod ove boje jeste što je zbog sadržaja arsena ova boja bila otrovna, te je neretko u to vreme bila uzročnik čak i smrti.

Ogrlica sa krupnim cetvrtastim smaragdom i dijamantima.

Značenje smaragda i verovanja o ovom kamenu

Kroz istoriju mnoga verovanja su se povezivala sa ovim dragim kamenom, od toga da je bio povezan sa Venerom, rimskom boginjom ljubavi, jer se verovalo da je on simbol svih njenih vrednosti – lepote, plodnosti i božanstva,  Kleopatra – kraljica Egipta se divila smaragdu, sve do toga da su ga u davnim vremenima Inke i Asteci, sa područja Južne Amerike smatrali svetim kamenom.

Danas postoji verovatnje da je ovo tradicionalni kamen za one rođene u maju, odnosno za one rođene u znaku bika.

Nijansa koja je karakteristična za smaragde simbol je životne snage, novih početaka i proleća. Ovo verovanje potiče još vekovima u nazad, s obzirom da je u indijskim knjigama pisano da se smaragdi smatraju obećanjem sreće i doprinose blagostanju. Smaragdi se vezuju i za inspiraciju i strpljenje, simbolišu i jedinstvo, ljubav i prijateljstvo. Zbog svega ovoga se veruje i da umirujuće deluje na emocije.Zbog svega navedenog, kao i njegove velike vrednosti, ponekad se može čuti da ljudi smaragd nazivaju kamenom mudrosti.

Održavanje smaragd dragog kamena

Zbog svojih specifičnosti formiranja, kao što smo naveli, iako spada u relativno tvrdo drago kamenje, prirodni smaragd zahteva pažljivo rukovanje. Takođe osetljiv je na pritisak, kao i jaku hemiju, stoga je preporuka vrlo pažljivo rukvanje ukoliko imate ugrađen ovaj kamen u neki drag komad nakita, pre svega ukoliko se radi o vereničkom prstenu ili burmi.

Kako biste sprečili da dođe do grebanja, najbolje je voditi računa, i čuvati nakit sa smaragdom na izdvojenom mestu. Ali svakako, savetujemo da se posebno informišete kod iskustnih zlatara, koji će dati najbolje prepouruke na koji način da čuvate i održavate smaragde.

Uz koje komade nakita se smaragd najbolje uklapa?

Ukoliko vaša izabranica ima zelene oči, smaragd će joj savršeno pristajati. Smaragd je najveličanstveniji ukoliko je okružen belim brilijantima, a zeleni smaragd preporučujemo pre svega damama koje žele vise od klasike na svojim minđušama, ogrlicama, narukvicama ili bilo kom drugom komadu nakita.

Postoji tumačenje da upravo smaragd pojačava bezuslovnu ljubav, stoga je ovaj kamen čest izbog vereničkog prstenja, ali i kada su u pitanju burme, s obzirom da mlade sve češće biraju burme ukrašene dragim kamenjem. Takođe, u prilog tome ide i verovanje da je smaragd dobro nositi na domalom prstu desne ruke, preko srca.

Ovo je posebno popularan dragi kamen za izradu nakita, s obzirom na njegovu veliku vrednost. Najlepše će se uklopiti uz takav dizajn nakita gde će probijanje svetlosti kroz kamen biti omogućeno, i tako doprineti formiranju najlepših zelenih nijansi.

Personal nudi široku ponudu nakita koji je pored smaragda ukražen i brilijantima i drugim draguljima, stoga vas pozivamo da istražite našu ponudu i odaberete za sebe najlepše komade nakita, bilo da želite da pronađete minđuše, ogrlice, narukvice ili pak venčano ili vereničko prstenje, naši elegantni modeli će zasigurno biti dobar izbor.