Safir je jedan od najčvršćih dragih kamenova, a pored dijamanta, crvenog rubina i zelenog smaragda svrstava se i u najvrednije drago kamenje. U zavisnosti od prisustva drugih minerala u sastavu njegova specifičnost jeste što se može pronaći u više boja, a najpoznatiji je plavi safir. 

Otkrijte više o poreklu ovog dragog kamena, njegovim karakteristima i verovanjima koje se vezuju za njegovo značenje. Takođe, u nastavku teksta pročitajte i na koji način se održava lepota ovog kamena, kao i zašto je baš safir čest odabir za elegantne komade nakita.

Elegantan zlatni prsten sa safirom

Karakteristike safira

  • Mineral: Korund
  • Hemijska oznaka: Al2O3
  • Boja: Plava
  • Čvrstoća:  9 (po Mohsovoj skali)

Safir je dragi kamen, koji se dobija iz minerala korunda, koji predstavlja aluminijum oksid što ga predstavlja jednim od najčvršćih kamenova. Ono što je interesantno jeste da je pored safira, i rubin dragi kamen koji se takođe dobija iz korunda.

Naziv safir potiče od latinske reči sapphire – što znači plav, takođe se ime povezuje i za grčkom rečju “sappheiros”, što takođe znači plav.

Ono što je zanimljivo jeste da se ovo drago kamenje nekada koristilo kao naziv za sve vrste dragog kamenja, dok se danas priznaju samo rubin, kao crveni dragi kamen i safir – za sve druge boje kamena koji se dobijaju iz minerala korunda. Korund je inače bezbojan, a različite boje safir dobija prisustvom drugih metala. Što je kamen transparentniji njegova vrednost je veća.

Safir je najdragoceniji od svih dragulja plave boje. Vrlo je vredan i tražen zbog svoje izuzetne tvrdoće i trajnosti, ali i prelepe i neobične boje i sjaja. Kada govorimo o nakitu sa safirima ili trgovini dragim kamenjem safir se najčešće vezuje za plavu boju, odnosno sastav minerala korunda koji u sebi sadrži: 52,9% aluminijauma i 47,1% kiseonika.

Mineral korund je transparentan, dok se različite boje safira javljaju zbog prisustva drugih metala, pa tako plavi safir nastaje zbog primesa gvožđa i titanijuma u sastavu, a kada je procenat gvožđa manji dobijaju se žute i zelene nijanse ovog kamena, ljubičasti safir se javlja zbog vanadijuma, pink safir zbog prisustva hroma. Beli safir je zapravo transparentni, providni kamen, što govori o njegovom kvalitetu, s obzirom da se kaže da je kvalitetniji što je njegova transparentnost veća.Njegova tvrdoća od 9 na Mohsovoj skali čini ga jednim od najčvršćih kamenova, pa je tako veoma čest izbor prilikom izrade nakita, s obzirom na njegovu postojanost i izdržljivost, ali pre svega nesvakidašnju lepotu.

Safir dragi kamen – poreklo i nalazišta

Korund iz koga se dobija safir, ali i rubin, je redak mineral koji se nalazi na ograničenom broju mesta na svetu, nalazi se u aluminijumskim stenama različitog tipa. Rubin i safir su najvrednje drago kamenje dobijeno iz ovog minelara.

Najveća nalazišta safira su Mjanmar, Tajland, Indija, SAD i Australija, ali se može nači i u Keniji, Kašmiru, Tanzaniji, Madagaskaru i Šri Lanki.

Sintetički safir

Ono što je interesantno jeste postojanje takozvanog sintetičkog safira, koji je patentirao francuski hemičar Avgust Vernel, početkom 20. Veka. Ovaj naučnik je osmislio jeftin način za dobijanje safira, i rubina veštačkim putem i interesantno je da je ovaj proces i dalje u upotrebi.

Ruka koja drži ogrlicu sa safirima i dijamantima.

Kako prepoznati Safir?

S obzirom da se ovaj dragi kamen pronalazi u različitim bojama, nekada možda nismo sigurni da li se radi o safirinu ili nekom drugom dragom kamenu. 

Ono što je karakteristično za safir jeste njegova posebna čvrstoća, pa ukoliko se nalazi recimo u nakitu u kombinaciji sa nekim drugim kamenom, male su šanse da se ošteti, ili pohaba.

Kvalitet safira zavisi pre svega od njegove boje, odnosno količine drugih minerala i metala koji se nalaze u njegovom sastavu, ali i od veličine ili reza, odnosno na koji način je obrađen. Boja dragog kamena zavisi od tri komponente – nijanse, zasićenosti i tona. Nijansa dragog kamena uglavnom poistovećujemo sa bojom dragog kamena. Najpoznatiji plavi safir je safir u obliku zvezde. Ovaj oblik nastaje zbog specifičnog reza, poznatijeg kao kabokon rez. U istoriji su poznati još i bizmarkov safir, gordonov safir, loganov safir, ali i indijska i azijska zvezda. Najveći safir na svetu jeste Kvinslndska zvezda – crni safir koji je tećak 733 karata.

Značenje safira i verovanja o ovom kamenu

Plava boja safira se vezuje za nebo i svetlost i samim tim simbolizuje mudrost, čistoću, poštenje i istrajnost. Predstavljaju i simbol snage, dobrote i mudrosti.

Kroz istoriju simbolika ovog dragulja se vezivala za istinu i iskrenost, odnosno predstavljali su amajlije koje donose mir, radost, kao i da štite od zla. Jedno od starih verovanja jeste i da safir štiti putnike i istraživače.

Njegova svojstva se opisuju kao toliko jaka, da čak i kada promeni vlasnika, štiti svog prvog nosioca.

Nežan i elengantan zlatni prsten sa safirom i dijamantima na sivoj pozadini.

Plavi safir

Plavi safir je najrasprostranjenija i najpoznatija boja ovog dragog kamena. A za plavu boju safira je zaslužno prisustvo gvožnja i titanijuma u korundu. Što je njihova koncentracija veća plava nijansa safira je više izražena i tamnija.

Beli safir

Beli safir (poznatiji kao “Leucosapphire”) je zapravo kamen bez boje, i najčešći je oblik minerala korunda na koji se nailazi. Za njegovu bezbojnost zaslužno je odsustvo drugih minerala u tragovima, koji zapravo i daju boju drugim safirima.

Za beli safir postoji verovanje da donosi mudrost i snagu uma, tako što kroz čistu energiju koju nosi može da smiri, fokusira i oslobodi um napetosti i neželjenih misli. Beli safir vraća ravnotežu u telo, i podstiče otvaranje uma, donosi lakoću i radost.

Kada se suočite sa teškim izborima, veruje se da će beli safir svojom energijom pomoći u prevazilaženju prepreka.

Za osobe koje nose nakit sa belim safirom se kaže da će biti pravičnije, sa više objektivnosti, ali da je on sa druge strane i simbol bezuslovne ljubavi, oslobođene posesivnosti.Verovanje je da je beli safir posebno dobar za poslovne žene, preduzetnice, stoga je komad nakita sa belim safirom idealan način da obradujete snažnu poslovnu ženu iz svog okruženja.

Zeleni safir

Zelena boja nastaje zbog prisustva gvožđa i može varirati od svetle do tamne zelene, a nekada čak i sa primesama žutih i plavih nijansi.

Zbog prisustva gvođnja u kamenu, zeleni safir se odlikuje većom gustinom u poređenju sa safirima drugih boja.  Verovanje koje se vezuje za zeleni safir jeste da je on kamen spokoja, koji će doprineti smirivanju i fokusiranju, što će dovesti do manje napetosti i nepoželjnih misli, a uneće radost i lakoću u vaš život i vratiti vas u ravnotežu.

Takođe se veruje da je zeleni safir simbol zaštite, stabilnosti i da će pdstaći vernost i poverenje.

Pink safir

Pink safir nastaje usled prisustva hroma u dragom kamenu – nijansa roze boje će biti tamnija što je više hroma prisutno u mineralu korundu.Više različitih značenja se vezuje za pink safire, od toga da simbolizuju sreću i ljubav, kao i da su simbol ženske elegancije, do toga da je njihova karakteristika snaga koju daju.

Održavanje safir dragog kamena

Safir karakteriše velika čvrstoća stoga je teško da dođe do oštećenja, čak i kada stoji pored drugog dragog kamenja. Međutim, safir ne bi trebalo izlagati visokim temperaturama. 

S obzirom da veliku tvrdoću, ukoliko na safiru uočite ogrebotine, velike su šanse da se ne radi o pravom kamenu.Ukoliko se radi o nakitu od safira najbolje je proveriti uvek sa svojom juvelirom na koji način je najbolje čuvati i održavati komade koji sadrže ovaj dragulj, s obzirom da možda postoje specifičnosti u održavanju ukoliko se zlato ili neki drugi kamen takođe nalazi u konkretnom komadu, ili ukoliko je pak kamenje na specifičan način ugrađeno i kombinovanje u narukvicama, ogrlicama, minđušama ili drugim specifičnim komadima.

Uz koje komade nakita se safir najbolje uklapa?

Safir se ubraja među četiri najdragocenija dragulja, zajedno sa dijamantima, crvenim rubinom i zelenim smaragdom. To je razlog zašto se često bira za najfiniji nakit, a neretko i u kombinaciji sa brilijantima i ostalim pomenutim dragim kamenjem. 

Plavi safir, ili pak beli safir daće posebnu dozu elegancije svakom komadu nakita, a verenički prsten ili burma sa safirom nose veliku vredsnost.

Safire ćemo neretko videti i kao ukras na nesvakidašnjim komadima kao što je broš ili privezak, a svakako i na minđušama, narukvicama ili ogrlicama će dati posebnu dozu elegancije i sjaja, bilo da se nalaze u kombinaciji sa belim zlatom, žutim zlatom ili roze zlatom.

Plavi safir, kao simbol sigurnosti, na najlepši mogući način zaokružiće vašu ljubavnu priču.

Safir cena – koliko košta nakit sa safirom?

Cena safira zavisi od nekoliko faktora – boje odnosno vrste, veličine kamena, kao i to u sklopu koje vrste nakita se ovaj dragi kamen nalazi. U našoj zlatari možete izabrati jedinstveni verenički prsten sa safirom za svoju izabranicu, minšuše sa safirima, ogrlice oplemenjene safir dragim kamenom, kao i jedinstvene narukvice sa safirom.Istražite ponudu Personal zlatare i pronađite idealan komad nakita sa safirom.