Verenički prsten je prva izjava predane ljubavi i želje da se život provede zajedno. Njegova lepota i uspomena na najznačajniji trenutak u životu jednog para čini da želite da ga nosite stalno. Na red kasnije dolazi i burma, sa tradicionalnom porukom da ste za sve druge nedostupni.

Ova dva prstena možete nositi odvojeno i zajedno, po sopstvenoj želji. Uz pomoć saveta Personal zlatare odredite kako bi to moglo da izgleda u Vašem slučaju.

Nošenje vereničkog prstenja

Gde se nosi verenički prsten danas najviše zavisi od osobe kojoj je darivan, jer se važnija simbolika i običaji vezuju za burmu. Burma se ne skida, i osim lepote mora biti otporna, kompaktna i funkcionalna da bi izdržala neprestano nošenje.

Uloga i simbolika vereničkog prstena je da čuva mesto burmi. Zato se nekada nosila od trenutka veridbe do venčanja, na domalom prstu desne ruke.

Kuma ili deveruša prema običaju čuvaju verenički prsten za vreme venčanja i vraćaju ga nakon što se razmene burme. Tada mlada može odlučiti da ga stavi preko burme i nosi prstenje zajedno stalno, ili samo u specijalnim prilikama. Ili da premesti verenički prsten na levu ruku da se prstenje ne bi grebalo jedno o drugo.

Po jednom mitu, verenički prsten se nosi na domalom prstu leve – gde prolazi vena amoris koja putuje direktno do srca.

Kako uklopiti burmu i verenički prsten

Za one koji odluče da nose burmu i verenički prsten zajedno, postoje izvesna pravila koja će učiniti da jedan prsten naglašava lepotu drugog. I da ta kombinacija izgleda prelepo i efektno.

Kombinovanje metala

Kada nosite burmu i verenički prsten zajedno, najbolje bi bilo da budu napravljene od istih metala. U istim ili barem sličnim nijansama: roze uz roze, belo uz belo i žuto uz žuto zlato. Tako se dobija harmonična kombinacija koja na prvi pogled izgleda kao jedan krupan, raskošan prsten.

Ukoliko Vam to ne deluje dovoljno zanimljivo, svakako možete nositi kombinacije kako god želite i sami odrediti pravila. Ili manjak istih, jer je Vaš stil jedino što se računa! Mi predlažemo da različito prstenje nosite ovako:

  • žuto i roze zlato se lepo slažu, jer su obe nijanse tople boje;
  • ukoliko je jedan prsten izrađen u kombinaciji dva metala, neka drugi prsten bude boje koja se nalazi na „šarenom” prstenu.

Dizajn i oblik prstenja

Burme su obično jednostavnijeg dizajna, obogaćene eventualno jednim manjim dragim kamenom. S druge strane, vereničko prstenje je raskošnije i bogatije ukrašeno. Najčešće možemo videti ove tipove:

  • Solitaire – jedan, obično krupan dragi kamen u krunici u centralnom delu prstena;
  • Halo – prsten sa centralnim kamenom koji okružuju sitniji kamenčići;
  • Sidestones – drago kamenje nalazi se ugrađeno duž samog prstena;
  • Diamond cluster – više sitnijih dijamanata ugrađeno je posebnom tehnikom invisible setting tako da kreira veći oblik i podseća na jedan krupniji kamen.

Da li ćete burmu i verenički prsten nositi zajedno ili ne zavisi od toga kako je prstenje ukrašeno.

Bira se jednostavnija burma, jer se ona nosi svakodnevno, tj ne skida se. To Vam omogućava lako kombinovanje sa vereničkim prstenom, tako da ih možete kupiti u istoj zlatari da bi se najbolje slagale. Često se prave posebne kolekcije s ovim na umu, gde su uklopljene muška i ženska burma sa vereničkim prstenom.

Možete kupiti i posebno prstenje kao dodatak vereničkom: ovakvi filler-i obogaćuju kombinacije, a kako su sitniji možete ih svakodnevno nositi sa burmama, jer manje smetaju u svakodnevnim aktivnostima. Neki su napravljeni u posebnom obliku koji ostavlja prostor da se nose tik uz verenički prsten ili burmu.

Uz burmu, na susednom prstu, na drugoj ruci ili u posebnim prilikama – verenički prsten je nakit koji čuva veoma važne uspomene, bez obzira na to da li se slaže sa drugim prstenjem ili ne. U Personalu smo s ovim na umu obezbedili bogatu ponudu burmi i vereničkog prstenja koji se savršeno uklapaju – za svaki stil i priliku!