Topla i jedinstvena ružičasto – zlatna boja prelila se u trendove u svakoj mogućoj oblasti tokom prethodnih nekoliko godina; od tehnologije do farbanja kose, Rose Gold je moderan akcenat na asesoarima oba pola – a jedinstvena boja starija je nego što mislite!

Nijansa za kojom je poludeo ceo svet potisla je u drugi plan zlato drugih boja i može se naći na svakom koraku. Popularnost Rose Gold boje počela je oko 2014. godine, ali još uvek ne jenjava, naročito u dizajnu nakita i dekorativnih predmeta.

Saznajte kako je ova pomama započela, i kako je ružičasto zlato osvojilo naša srca!

Njenih 5 minuta: kada je Rose Gold zablistala

U više navrata tokom istorije, roze zlato imalo je svoje uzlete i periode zatišja, mada je uvek ostajalo vrlo poželjan element; najnoviji bum se vezuje za dizajn pametnih telefona.

Ključni momenat u uzletu Rose Gold nijanse odredio je Apple; zasijavši prvo na Apple Watch – u, a onda i kada je lansiran model iPhone 6s 2014. godine, u ovom izuzetno modernom, privlačnom izdanju.

Planetarna popularnost Apple proizvoda, koji su praktični i korisni koliko i statusni simboli, osnovni je razlog iz kog su se preko noći svi „kupali” u roze zlatu: počelo je od telefona koji su svi želeli da imaju, a proširilo se na druge Apple proizvode, druge proizvođače gedžeta, a na kraju i sve druge proizvode koji su mogli da se izrade u Rose Gold boji!

Ipak, nije Apple izmislio ovu boju, niti se prvi dosetio da izbaci telefone u roze ili zlatnoj boji:

  • Motorola Razr V3 Magenta je izašla 2005. godine – roze, mada ne Rose Gold;
  • Nokia L’amour Collection takođe izlazi 2005. godine – posebno dizajnirana kolekcija telefona, u zlatnoj i powder pink nijansi, onome što će desetak godina kasnije biti poznato kao Rose Gold! Kod nas je naročito popularan bio Nokia 7373.

O tome koliko je Rose Gold popularna boja svedoči i proboj na muško tržište, uprkos tome što se svaka nijansa roze boje smatra ženstvenom; zaljubljenici u ovu nijansu koji još uvek smatraju da se boja mora rezervisati za određeni pol zovu je Red Gold ili Bro’s Gold, kako bi je nosili bez „griže savesti”.

Na tragu ruskog plemstva: roze zlato na Faberžeovom jajetu

Luksuzna nijansa korišćena je još u vreme carske Rusije, i originalan naziv glasi upravo Russian Gold.

Peter Karl Faberže je mešao žuto zlato sa bakrom kako bi dobio ovu toplu nijansu, i njome ukrašavao i danas čuvena Faberžeova jaja. Najlepši primer je jaje – muzička kutija Moskovski Kremlj, gde je nijansa ruskog zlata kombinovana sa staklom, oniksom i keramikom. Kada se otvori, svira omiljenu kompoziciju cara Nikolaja II, a možete ga videti u Palati oružja u Kremlju.

Inovacije u bojenju kose i blistavi prelivi na licu

Jedinstvena lepota zlatno – roze tonova ubrzo je našla primenu i u kozmetici: pored posebnih izdanja četkica sa drškama u ovoj boji i takvih ambalaža krema, paleta senki i karmina, šminkerke su je nanele i na lice!

Vreme uzleta rose gold nijanse vrlo se zgodno poklopilo sa trendom dewy šminke i blistavih hajlajtera, a dva trenda sjedinjena su u novim proizvodima koji naglašavaju mladost, jedrost i svežinu lica. Lica matirana do perfekcije, od usana do kapaka i tena postaju stvar prošlosti, a na scenu stupaju prelivi raznih boja.

Prozračne i nijansirane senke za oči i sjajevi za usta, kao i hajlajteri za jagodice i unutrašnje delove kapka naročito su popularne u ružičastim izdanjima, a glamurozni efekat lako je dostupan uz dodatak sedefastog zlata i zlatnih čestica.

Od visoke mode do Instagram blogerki – lica se rumene i kupaju u zlatu!

Ljubav prema novootkrivenoj nijansi zaživela je i u modernim frizurama: neko se odlučio za pramenove ili Balayage, a neko je ovu boju poneo na celoj, prethodno izblajhanoj kosi.

Ono što se naziva Rose Gold na kosi se ne može doslovno prekopirati jer još uvek ne postoje metalik farbe, ali duh je ostao u puderastim, nekada i kajsijastim nijansama roze boje.

Ružičasto zlato na nakitu

Zlato je u prirodnom stanju žute boje, ali se zbog mekoće ojačava drugim metalima, koji mu nekada mogu dati različite nijanse – među njima je i bakar, glavni „začin” roze zlata.

Cartier je među prvima otkrio lepotu ružičastih tonova zlata, i ovekovečio je u kolekcijama iz 1920. godine a decenijama kasnije, najprestižnije juvelirnice poput Piaget – a i Van Cleef & Arpels – a oživljavaju trend.

Danas se u svakoj prodavnici mogu pronaći komadi u ovoj boji, često mnogo traženiji i na većoj ceni od nakita od žutog ili belog zlata. Kažu da je roze zlato – zlato za ljude koji već imaju dovoljno „običnog” zlata, dekadentan odabir za one koji vode računa o svom stilu od glave do pete i u svakoj prilici.

Zbog primesa bakra koji mu daju karakterističnu boju tehnički je manje vredan, ali na ceni je zbog drugih karakteristika koje se ne mogu imitirati vrednijim komadima.

Šta volimo kod roze zlata?

Ljubav koja traje već neko vreme zasijala je u više navrata, a krunisana je 2016. godine.

Tada je Pantone, planetarni autoritet u dizajnu koji diktira popularnost određenih kombinacija boja, za boju godine prvi put proglasio naročito nežnu kombinaciju: Serenity plavu i Rose Quartz, blisku rođaku Rose Gold boje.

Nežna, raskošna i topla – tako se Rose Gold može najbolje opisati. Ističesvaku nijansu tena, i prelepo izgleda i na maslinastoj i na biserno bledoj koži; pored toga, na nakit od roze zlata lako se dodaju drugi elementi poput bisera i dragog kamenja različitih boja, dajući nakitu razigran karakter a pri tome zadržavajući otmenost. Upravo time se vodimo kada kreiramo nove modele nakita za Vas.

Što se kombinovanja tiče, roze zlato je prilično zahvalno: i za svakodnevnu dozu lepote, na venčanjima i za svečane prilike. Odlično ide uz žuto zlato i bisere, a jedna nova, nesvakidašnja kombinacija je naročito inovativna.

Roze zlato uz dodatak keramike dobija potpuno novi duh: modernost ovekovečena u iPhone 6s i drugim artefaktima tehnološke revolucije pada u drugi plan, da bismo se podsetili kombinacija ranije viđenih na Faberžeovom „Moskovskom Kremlju”, rustičnog bogatstva sa plemenitim poreklom.

U Personalu nismo odoleli lepoti roze zlata, i napravili smo komade nakita čiji kvalitet u stopu prati atraktivnost; napraviviši burme od roze zlata, želeli smo da posvedočimo o lepoti koja će trajati nezavisno od prolaznih trendova.