Iza svakog dragocenog komada nakita koji je tokom vremena poprimio kultni status, postoji ljubavna priča koja još više doprinosi njegovom značaju, ali i lepoti. Prsten o kome ćemo Vam pričati krasio je ruku jedne od najvoljenijih princeza u istoriji, i čuva sećanje na nju do današnjeg dana.

Znamo da je vereničko prstenje simbol večne ljubavi, i da se poklanja osobi sa kojom želimo da provedemo ostatak života. Ovo je upravo jedan od takvih komada nakita, koji su nastali sa namerom da se poklone zaista posebnoj ženi, zbog čega ga i prati dirljiva ljubavna priča, potvrđena istorijom.

U pitanju je najpoznatiji verenički prsten na svetu, kreiranom od dijamanata i safira, koji je princ Čarls poklonio ledi Dajani.

Kraljevska inspiracija za verenički prsten

Originalna inspiracija za ovaj verenički prsten leži u drugom komadu nakita, takođe napravljenom od strane ove kuće, i takođe ovenčanim kraljevskom ljubavnom pričom.

Radi se brošu u obliku bele rade, sa safirom kao centralnim draguljem, okruženim manjim dijamntima kao laticama. Prsten zapravo predstavlja umanjenu verziju ovog broša, koji je princ Albert poklonio kraljici Viktoriji 1840. godine kao venčani dar.

Kraljica je broš nosila na venčanju kao naročit plavi ukras – prema zapadnoevropskim običajima, pored nečeg starog, nečeg novog i nečeg pozajmljenog, mlada treba da nosi i nešto plavo na venčanju (,,something old, something new, something borrowed, something blue”). Ovaj broš se inače nedavno pojavio u televizijskoj adaptaciji drame o kraljici Viktoriji, i nošen je kao deo seta sa minđušama istog oblika.

Uspomena na ledi Dajanu nastavlja da živi

Princ Čarls od Velsa je ovim prstenom verio ledi Dajanu Spenser 1981. godine, i od tada je to najčuveniji verenički prsten na svetu.

Ledi Di, nažalost, prsten nije dugo nosila: ona tragično gine u saobraćajnoj nesreći u Parizu – slučaj obavijen velom misterije i kontroverze. Prsten, ipak, pronalazi novu plemenitu damu čiju će ruku krasiti: 2010. godine, našao se na ruci Kejt Midlton. Dajanin sin prin Vilijam želeo je da njegova majka nekako bude prisutna na venčanju, pa je svojoj verenici poklonio ovaj prsten.

Prinčevi su obožavali svoju majku i bili su jako vezani za nju, a prema priči, ledi Dajana je, kao znak ljubavi prema svojim sinovima, svakom od njih namenila po jedan od najvrednijih komada nakita u njenom posedu, Hariju verenički prsten, a Vilijamu zlatni Cartier sat.

Primetićete – prvobitna namera se razlikuje od krajnjeg ishoda.

Prsten koji je ujedinio braću

Po planu, verenički prsten je trebalo da pripadne Harijevoj budućoj izabranici, ali on je bio izrazito nezavistan i pustolovnog duha, i nije imao nameru da se ženi u skorije vreme. Za razliku od njega, Vilijam se u tom periodu već viđao sa vojvotkinjom od Kembridža, Kejt Midlton, i planirao je da je zaprosi.

Hari nikada ranije video Vilijama toliko zaljubljenog, pa je odlučio da mu pokloni prsten koji mu je majka namenila, kako bi mogao da zaprosi Kejt. Time je dokazao da je bratska ljubav jača od nasleđa, i da mu je zaista stalo do bratovljeve sreće. Udela u njegovoj odluci imalo je i to što je na Kejt gledao kao na rođenu sestru, i želeo je najlepše za njih dvoje.

Veridba iz snova u afričkim divljinama

Priča o veridbi princa Vilijama i princeze Kejt Midlton zaista je romantična. Naime, Vilijam je odlučio da zaprosi Kejt nakon 8 godina zabavljanja, i to u Africi. Afrika ima posebno mesto u njegovom srcu, i tu je oduvek bio u miru sa samim sobom, stoga je želeo da to uradi na mestu koje mu mnogo znači i gde se najbolje oseća.

Kejt nije imala ništa protiv odlaska u Afriku, tačnije u Keniju na safari, budući da je znala za Vilijamovu ljubav prema konzervaciji prirode i divljeg sveta, ali i za njegovu sanjarsku prirodu. Zanimljiva okolnost je što je Vilijam nosio majčin verenički prsten u rancu u nedelji pre prosidbe, što je veliki rizik s obzirom da je vrednost prstena još tad bila procenjena na više od 10 miliona.

Na kraju, zaprosio je Kejt u Rutundu kolibi koju su iznajmili na severnoj padini planine Kenija, nedaleko od prirodnog rezervata sa nosorozima i žirafama koje lutaju i žive na potpunoj slobodi, kao što i treba da bude. Time je princ ispunio i sopstvenu želju da to ne bude puki čin prosidbe, već dragoceni momenat koji će njih dvoje zauvek pamtiti.

Bezvremena lepota prstena

Sam prsten je, baš kao i broš pre njega, oblikovan kao grozd, sa cejlonskim safirom kao centralnim draguljem, okruženim sa 14 pojedinačnih dijamanata. Obruč prstena napravljen je od 18 – karatnog belog zlata.

Dizajn u obliku grozda ili bokora je karakterističan za ovu juvelirnicu, budući da su veliki broj komada nakita dizajnirali upravo u tom obliku. Safire takođe često koriste, i na neki način su postali zaštitni znak njihove kuće i njihovog rada, posebno za kraljevsku porodicu.

Moguće je naručiti redizajn nekog od ovih posebnih komada, a pri izradi svakog, juveliri se trude da dizajn originala inkorporiraju u novi komad, u skladu sa posebnim željama klijenta.

Ko je napravio ovaj prsten?

Britanska luksuzna juvelirska kuća House of Garrad tvorac je ovog komada nakita. Ovo je jedna od retkih juvelirnica koje su imale dugu saradnju sa kraljevskom porodicom, što je samo po sebi svedočanstvo kvaliteta.

House of Garrad osnovana je 1735. godine od strane kujundžije Džorža Vika. Prvi kraljevski pokrovitelj ove juvelirnice bio je princ Frederik od Velsa, posle čega je saradnja sa kraljevskom porodicom nastavljena u više navrata.

Pored ovog prstena, House of Garrad kreirala je i 5 kraljevskih kruna koje se sad nalaze u Londonskom Taueru, kao i veliki broj tijara iz kraljičine kolekcije. Inspiraciju za komade koje prave uvek su nalazili u prošlosti, bilo da je u pitanju određena era ili konkretan istorijski trenutak.

Vereničko prstenje samo po sebi simboliše ljubav i predanost zaljubljenog para, i spremnost da se obavežu na brak. Biranje ovakvog prstena je od posebnog značaja i predstavlja neku vrstu rituala i testa koliko poznajemo voljenu osobu.

Način na koji se vereničko prstenje nosi varira od jedne do druge kulture, ali bez obzira na formalnosti, ostaje da je verenički prsten jedinstveni komad nakita koji simbolizuje pravu, večnu ljubav, i koji se u idealnoj priči poklanja jednom u životu.

To je vodilja zlatare Personal u izradi svakog vereničkog prstena. Mi znamo da svaka prava ljubav jeste kraljevska, a da svaki prsten, na svoj način, nosi legendu o ljubavi – bez obzira na titule!