Kako bi Vaš nakit dugo ostao lep i delikatan kao prvog dana kada ste ga kupili, potrebno mu je s vremena na vreme posvetiti malo pažnje i očistiti ga. Saznajte kako se čiste različiti plemeniti metali i drago kamenje koje imamo u ponudi.

Sasvim je uobičajeno da nakit posle nekog vremena izgubi nešto od svoj sjaja, zahvaljujući nošenju i spoljašnjim uticajima. To se često može sasvim lako rešiti tako što ćete ga pažljivo oprati ili obrisati i ukloniti prljavštinu koja se gotovo i ne vidi, ali utiče na lepotu prstenja, ogrlica i narukvica.

Uz pomoć ovih saveta za čišćenje zlata, platine, bisera i dragog kamenja, povratite blistavost Vašem nakitu.

Pre nego što počnete sa čišćenjem – važni saveti

Pre nego što počnete sa čišćenjem Vašeg nakita:

Pažljivo pregledajte nakit. Detaljno pregledajte Vaš prsten, ogrlicu ili narukvicu i uverite se da su ugrađeni elementi na svom mestu, kako vam ne bi ispali tokom čišćenja.

Dalje od slivnika – izbegavajte da čistite nakit u lavabou ma koliko dobro da je zapušen; radije koristite činijicu sa vodom (za nakit koji sme da se kvasi).

Kako očistiti bisere

Biseri su poslednja stvar koja se stavlja uz odevnu kombinaciju i prva koja se skida kada se vratite kući – veoma su nežni i lako se grebu. Ne stavljajte parfeme nakon što stavite bisernu ogrlicu, a ne bi valjalo ni da mažete teške kreme i neposredno nakon toga stavljate nakit od bisera.

Biseri se čuvaju položeni, dalje od metalnog nakita, a čišćenje bisera se radi na sledeći način:

Nakon nošenja ih prebrišite suvom, mekom krpicom kako biste uklonili masti i nečistoće;

Ukoliko su na biserima vidljive fleke, možete čistiti nakit sa biserima vlažnom krpicom – nikako natopljenom, i ostavite ih da se dobro osuše pre odlaganja;

S vremena na vreme ih odnesite na profesionalno čišćenje – ako ih često nosite, jednom godišnje je optimalno;

Bisere treba hidrirati, i prija im malo vlage (ali ne i kvašenje) – zato se savetuje da ih nosite često, da tako dobiju potrebnu vlagu!

Kako se čisti zlatni nakit

Zlato je znatno otpornije od bisera, i svakodnevnom upotrebom se ne oštećuje mnogo, izuzev sitnih ogrebotina. Nakupljena prljavština i ova sitna oštećenja mogu mu ugušiti sjaj – čišćenje zlata se radi ovako:

Sipajte u činijicu toplu vodu i dodajte nekoliko kapi blagog deterdženta za pranje sudova, i dobro razmutite;

Ubacite nakit od zlata i ostavite ga da odstoji u mešavini oko 15 minuta;

Protrljajte nakit u vodi prstima, a zatim izvadite, osušite i uglancajte krpicom od mikrofibera ili magičnom krpom; ako ima velikih zaprljanja, možete ga čistiti i vrlo mekom, starom četkicom.

Važno: čišćenje zlatnog nakita se razlikuje ako na nakitu ima elemenata od bisera ili drugog kamenja, te delove nemojte ovako čistiti, jer drugi elementi mogu biti osetljivi na vodu. Ako su delovi lepljeni, lepak može oslabiti u toplijoj vodi.

Šta kad belo zlato požuti

Ako ste pre više godina kupili nakit od belog zlata i sada vidite da je mestimično požuteo, nemojte da pokušavate da očistite žute delove invazivnim metodama – jer to nije prljavština!

Naime, belo zlato jeste napravljeno od žutog, ali je u leguru dodat nikl ili paladijum kako bi nakit promenio boju i bio čvršći, i obložen je slojem rodijuma koji mu daje dodatni beličasti sjaj. Taj rodijum se od nošenja najverovatnije izlizao, pa je za čišćenje belog zlata najbolje da ga odnesete u zlataru, da se taj premaz obnovi.

Zato su na belom zlatu tragovi nošenja vidljiviji, i trebalo bi da ga pažljivije koristite: za održavanje nakita od belog zlata je važno da ga skinete dok radite u kući ili se kupate.

Čišćenje nakita od platine

Održavanje nakita od platine se obavlja na isti način kao i održavanje nakita od zlata, uz pomoć tople vode sa sapunicom, i uz malo glancanja.

Čišćenje dragog kamenja

Čvrstina i otpornost dragog kamenja varira, i zato se čišćenje dragog kamena razlikuje od jedne do druge vrste:

Za najtvrđe kamenje poput dijamanata, smaragda, rubina i safira dovoljna je topla voda i sapunica, a zatim sušenje i glancanje krpicom – ovako možete očistiti i ametist, samo se postarajte da voda nije pretopla;

Kada čistite čvrsto drago kamenje, bezbedno je koristiti i vrlo meku, staru četkicu za zube, naročito ako je ugrađeno više kamenčića pa treba ukloniti prljavštinu u prostoru između njih.

Održavanje prstenja sa keramikom

Nakit s keramikom je veoma otporan i trpi topliju vodu – čišćenje nakita sa keramikom se slobodno radi ovako: operite u vrućoj vodi i sapunici, i nakon toga uglancajte krpicom.

Održavajte svoj vredan nakit, i radovaćete se svakom nošenju kao da ga stavljate prvi put. Uz redovno čišćenje nakita i ulaganja nešto vremena i ljubavi, Vaše dragocenosti će imati sjaj kojim ćete se ponositi.