Akvamarin je dragi kamen poznat po svojoj čistoj, prozirnoj, plavoj boji. Po popularnosti ne zaostaje za drugim dragim kamenjem, kao što su dijamanti, rubin ili safir. Simbolika koja se vezuje za akvamarin jeste hrabrost, odvažnost ali i čista ljubav i bračna sreća.

Saznajte više o poreklu ovog dragog kamena, njegovim karakteristima i verovanjima koje se vezuju za njegovo značenje. Takođe, u nastavku teksta pročitajte i na koji način se održava lepota ovog kamena, kao i uz koji nakit se najviše uklapa.

Akvamarin dragi kamen u obliku srca

Karakteristike Akvamarina

  • Mineral: Beril
  • Hemijska oznaka: Be3Al3Si6O18 
  • Boja: Plava
  • Čvrstoća: 7,5 – 8 (po Mohsovoj skali)

Akvamarin je poludragi kamen poznat po svojoj posebnoj prozračnosti i čistoći. Ubraja se u kamenje iz porodice minerala berila, isto kao smaragd. Razlika između ova dva kamena ogleda se pre svega u čvrstoći, s obzirom da smaragd ima više inkluzija, odnosno prirodno nastalih i zatim popunjenih pukotina i neravnina. Specifična nijansla akvamarin minerala varira od plave do zelenoplave, i do ove boje dolazi zbog prisustva gvožđa.

Reč akvamarin potiče od latinske reči “aqua marina”, što prevodimo kao morska voda. Upravo prema ovoj nijansi koja liči na boju mora je ovaj poludragi kamen i dobio ime.

Akvamarin karakteriše neobična heksagonalna kristalna struktura. Pored osnovnih osobina,  još ga karakteriše i specifična masa od 2,76 g/cm³, visoka temperatura topljenja od 1.287°C, kao i indeks refrrakcije od 1.564 – 1.595.

U zavisnosti od nijanse može podsećati na smaragd, ali ima izrazitu plavu ili tirkiznu boju, koja liči na najlepše nijanse mora. Kako bi se danas dobila ova specifična boja veliki broj akvamarina se zagreva. Vrednost ovog poludragog kamena je veća što je plava boja tamnija i izražajnija.Berili se još mogu naći i u žutoj boji – koji se nazivaju helidor, ružičasti koji zovemo morganit, i beli pod nazivom gošenit.

Akvamarin kamen – poreklo i nalazišta

Akvamarin se nalaži na većini lokaliteta gde je moguće pronaći sam mineral beril. Međutim, najkvalitetniji akvamarini dolaze iz Rusije. Ovde se pronalazi i varijanta berila izrazito žute boje.

Zanimljivost je da je najveći akvamarin težio čak 110kg, bio je 48,5 cm dugačak i 42 cm širok, a pronađen je početkom 20. veka u Brazilu.Danas se akvamarin nalazi u velikom broju zemalja, u SAD-u se nalazi u središnjem Koloradu, U Brazilu postoje posebni rudnici akvamarina što ih čini vodećim proizvođačima, ali se takođe nalazi i na Madagaskaru, u Nigeriji, Šri Lanki, Tanzaniji, Indiji – koja se od nedavno takođe svrstava u veće dobavljače ovog poludragog kamena.

Orglica sa tirkiznim cetvrtastim i ovalnim akvamarinima

Kako prepoznati akvamarin?

Akvamarin se najlakše prepoznaje po svojim nesvakidašnjim plavim nijansama i staklastom sjaju. Međutim ove boje variraju od bledo plave, nebesko plave, morsko plave pa sve do kombinacija plave i zelene. Upravo intenzitet boje određuje i njegovu vrednost, a kao što je prethodno navedeno, što je plava boja intenzivnija, kamen je više vrednovan.Ono što ga izdvaja od drugog dragog kamenja sličnih nijansi jeste i specifična struktura u kojoj se pronalazi ovaj kristal.

Značenje Akvamarina i verovanja o ovom kamenu

Postoji verovanje da je upravo ovaj kamen zarobio lepotu mora. Neptun, kralj mora, ga je dao kao poklon sirenama, i verovalo se da je donji deo njihovog tela izgrađen upravo od akvamarina. On donosi ljubav svakome ko ga poseduje, a mornarima je amajlija koja štiti i daje snagu u morskim bitkama. Neretko su mornari u drevnim vremenima čuvali ovaj dragi kamen ispod jastuka, kako bi osigurali sigurnu plovidbu.

Njegova specifična, lepa morska boja ga pre svega i povezuje sa okeanom, i to je glavni razlog zašto se naziva kamenom mornara.

U srednjem veku je postojalo verovanje da ovaj kamen ima poseban efekat i da može sprečiti čak i trovanja.

Za ljude koji veruju u značenje zvezda, akvamarin se vezuje uz planetu Neptun, i veruje se da je idealna poklon za one rođene u martu mesecu.

akvamarin je čest izbor i kao kamen za meditaciju, a neretko postoje i verovanja da je dobar saveznik u borbi protiv tegoba sa disajnim putevima, da smanjuje depresiju i pojačava samopouzdanje.

Najčešće se bira kao komad nakita, ukras elegantnim ogrlicama i narukvicama, ili nežnim minđušama, ali ukoliko želite da ga korisstitie kao “amajliju”, veruje se da ga treba postaviti na mesto sputanih emocija, i da će doneti poboljšanje komunikacije i razumevanja.

Akvamarin je simbol hrabrosti, snage, ali i nežnosti, ljubavi i braka.

Prsten na ruci sa akvamarinom i dijamantima.

Održavanje akvamarin poludragog kamena

Akvamarin spada u izdržljivije poludrago kamenje, ali svejedno zahteva pažnju pri nošenju, i zaštitu prilikom rukovanja. Uvek je preporuka radi bolje zaštite odlagati nakit sa dragim kamenjem odvojeno, ili da makar postoji deo mekane tkanine između dva kamena, narukvice ili recimo prstenja kako bi se izbeglo grebanje.

Svakako, uvek savetujemo da se kod iskusnih zlatara raspitate na koji način je najbolje da održavate i čuvate svoj nakit koji sadrži drago kamenje, odnosno minđuše, ogrlice, narukvice ili druge komade nakita, pogotovo ukoliko sadrže više različitih vrsta dragog kamenja, kako ne bi došlo do oštećenja.

Uz koje komade nakita se akvamarin najbolje uklapa?

Zbog svoje lepote, specifične boje i sjaja akvamarin je veoma često korišćen kamen prilikom izrade nakita u današnje vreme. Specifičan plavi sjaj ovog dragog kamena koji se još naziva i “morska voda” i njegova izrazita čvrstoća ga čine idealnim za dizajniranje različitih komada nakita. Veoma je čest izbor za verenički prsten koji je nežan i romantičan.

Nežna i diskretna boja akvamarin kamen čini idealnim da upotpuni diskretne ogrlice ili minđuše, koje se posle lako mogu kombinovati uz bilo neku klasičnu ili ekstravagantnu odevnu kombinaciju.

Postoji značajna simbolika odabira akvamarin dragog kamena kao dodatak burmi. Naime, u srednjem veku prstenje mladenaca je bilo ukrašeno upravo ovim kamenom, jer se, kao što smo istakli verovala da ga odlikuje čistoća, snaga, da simbolizuje ljubav, harmoničan bračni i porodični život.

Akvamarin cena – koja je vrednost ovog kamena?

Cena akvamarin kamena zavisi pre svega od njegovog kvaliteta, boje, ali i da li se radi o kamenu koji je iskombinovan i sa nekim drugim draguljem, poput dijamanta najčešće, a takođe i kaje zlato je korišćeno u izradi tog komada, da li se nalazi u nakitu od belog zlata, roze ili žutog zlata.

Personal zlatara je poznata po velikom izboru elegantnog nakita, bilo da ste ljubitelj klasike ili ekstravagancije, pozivamo vas da nas posetite i pronađete idealan komad sa akvamarinom, u kome ćete zasigurno uživati svakoga dana.